Czekoladowe ciasto bez mąki

Włoskie, czekoladowe ciasto, na bazie gorzkiej czekolady, migdałów i jajek, naprawdę warte jest grzechu. Bardzo lekkie i delikatne, niemal rozpływa się w ustach. Podczas pieczenia, w kuchni dominował zapach gorzkiej czekolady i migdałów. Ciasto w środku bardzo wilgotne, z zewnątrz otulone kruchą, czekoladowo-migdałową skorupką. Świetne ciasto na jesienny deser do kawy, zadziwicie nim domowników i przyjaciół. Przepis miał pojawić się na blogu jutro, będzie już dzisiaj….nie mogłam dłużej czekać. Pamiętajmy, że to rodzaj brownie ( ciasto bez proszku do pieczenia ). Przepis od Małej cukierenki. Bardzo polecam 🙂

IMG_8104

Składniki
  1. 200 g zmielonych migdałów ( u mnie gotowe zmielone migdały )
  2. 170 g cukru
  3. 4 duże jajka w temp. pokojowej ( osobno żółtka, osobno białka )
  4. 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
  5. 150 g dobrej, gorzkiej czekolady
  6. 100 g masła
  7. 1 łyżka gorącej wody
  8. 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
W rondelku rozpuszczam masło i czekoladę, dodaję aromat. W łyżce gorącej wody rozpuszczam kawę. Do masy czekoladowej dodaję kawę, wszystko mieszam i odstawiam do przestudzenia. Masa powinna mieć temperaturę pokojową.
W miseczce ubijam białka na pianę, dodaję połowę cukru, nadal ubijam do czasu, aż piana będzie puszysta i lśniąca.
W drugiej miseczce ucieram żółtka z drugą połową cukru na gęsty kogel-mogel.
Do żółtek dodaję czekoladę, na zmianę z pianą i migdałami. Wszystko delikatnie mieszam łyżką. Małą blaszkę o wym. 20 cm x 20 cm, wykładam papierem do pieczenia i wypełniam masą.
Ciasto daję do nagrzanego piekarnika, piekę ok. 40 min w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Gotowe studzę na kratce. Smacznego 🙂

IMG_8163

IMG_8260

komentarzy 36

  1. Sosna 28 października 2014 at 14:26 Reply

    Widzę, że ma idealną konsystencję, którą uwielbiam 😀

  2. Marzena 28 października 2014 at 15:15 Reply

    Już czuję ten powalający smak, czekolada i migdały, och poproszę chociaż okruszek 🙂

    • napiecyku 28 października 2014 at 15:34 Reply

      Tylko okruszki już wymiecione. Następnym razem zostawię :))

  3. Ladylaura 28 października 2014 at 15:36 Reply

    Uwielbiam takie ciasta.

  4. Anka 28 października 2014 at 15:38 Reply

    Trudno wytrzymać na diecie jak patrzy się na takie smakowitości… 😀

  5. Dieta moja pasja. 28 października 2014 at 18:14 Reply

    Zgadzam się ciacho pyszne, ja robiłam z orzechami włoskimi.

  6. ja i moje urwisy 28 października 2014 at 18:27 Reply

    Wygląda smakowicie 🙂

  7. Olka 28 października 2014 at 18:39 Reply

    Aż ślinka cieknie 🙂 chcę choć kawałeczek….

  8. poproszę dokładkę 28 października 2014 at 18:41 Reply

    uwielbiam! jest pyszneee!

  9. Ania P 28 października 2014 at 19:19 Reply

    Mam ochotę na takie ciacho, bo wygląda przepysznie 🙂

  10. Dominika 28 października 2014 at 19:35 Reply

    jednym słowem włoskie brownie 🙂 pycha 🙂

  11. domowacukierniaewy.blox.pl 28 października 2014 at 20:56 Reply

    ojj, ależ to ciasto musi być pyszne, ach pewnie rozpływa się w ustach 🙂

  12. Salvador Dali 28 października 2014 at 21:01 Reply

    trochę jak brownie? 🙂
    Wygląda czadowo.. mokre, czekoladowe.. 😀

  13. sarenka 28 października 2014 at 21:42 Reply

    wygląda jak najlepsze brownies… uwielbiam takie ciasta!

  14. Ania 28 października 2014 at 23:55 Reply

    idealne ciacho dla czekoladoholików jak mój A. 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku 29 października 2014 at 00:32 Reply

    Bardzo takie lubię (choć ja daję trochę inną proporcję składników) – jest obłędne z lodami

  16. Megly 29 października 2014 at 07:54 Reply

    No i to jest świetna inspiracja. Nigdy nie robiłam jeszcze ciasta bez mąki i zdecydowanie ten przepis jest dla mnie. Muszę spróbować zrobić takie ciacho, tym bardziej, że jego zdjęcia zachęcają- wygląda na przepyszne 🙂

  17. Aga w kuchni 29 października 2014 at 07:56 Reply

    wygląda wspaniale 🙂

  18. Ciążowe Zachcianki 29 października 2014 at 08:59 Reply

    Podoba mi się ten przepis. Chętnie go wypróbuję)

    • napiecyku 2 listopada 2014 at 20:12 Reply

      Dziękuję dziewczyny 🙂

  19. Pati 29 października 2014 at 11:33 Reply

    Bardzo mi to ciasto smakowało….

  20. Gaja 29 października 2014 at 17:45 Reply

    Ale ten patyczek ma być całkiem suchy? Ciasto w środku wygląda na wilgotne…

    • napiecyku 29 października 2014 at 18:43 Reply

      U mnie patyczek był suchy, ciasto wygląda na mokre, ale tak naprawdę nie jest 🙂

  21. Wypisz-Wymaluj 29 października 2014 at 20:46 Reply

    Genialne! Bardzo chętnie zjadłabym choć kawałek. Wylądowało w nim wszystko co uwielbiam.

    Pozdrawiam i zapraszam do nas.

    • napiecyku 29 października 2014 at 20:58 Reply

      Dziękuję, na pewno wpadnę 🙂

  22. Emcia 29 października 2014 at 21:05 Reply

    mniam mniam! ślinka cienkie 🙂

  23. Kuchnia u Krysi 29 października 2014 at 23:07 Reply

    Obłędne ciasto. Pysznie upiekłaś, fantastycznie to pokazałaś. Ślinka cieknie na sam widok 🙂

  24. Marcelina 30 października 2014 at 10:34 Reply

    Robię podobne ciasto takie czekoladowe, jest przepyszne! 🙂

  25. zjedz_mnie 30 października 2014 at 10:49 Reply

    Boskie,!!! Wracam z pracy i działam nie zważając na nic 🙂

  26. kulinarny blog samanthy 30 października 2014 at 19:30 Reply

    Czekoladowe, wspaniałe – przepyszne, zdecydowanie moje smaki 🙂

  27. Jolanta Strażyc 4 listopada 2014 at 14:47 Reply

    Coś dla mnie 🙂 Przepysznie wygląda 🙂

  28. Aga 4 listopada 2014 at 18:55 Reply

    Cóż za perfekcyjny, skoncentrowany środek!! Musi być taki w cieście czekoladowym, ewentualnym odstępstwem jest środek płynący – innych opcji nie ma! Pięknie i pysznie 🙂

    • napiecyku 4 listopada 2014 at 19:00 Reply

      Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂

  29. Magda Meg Fashion 5 listopada 2014 at 12:43 Reply

    Mmmmmm…wygląda cudownie!

  30. Ola 1 marca 2015 at 21:37 Reply

    Czy próbowała Pani robić to ciast, ale nwiększą na większą blaszkę? Chciałabym upiec vogoo pracy.
    Pozdrawiam

    • napiecyku 1 marca 2015 at 21:48 Reply

      Olu, nie robiłam na większej blaszce. Ciasto jest raczej niskie, wiec lepiej użyć takiej blaszki jak ja, chyba że niewiele większej. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *