Ciasteczka z sezamem bez mąki

W moim piekarniku od pewnego czasu nie działa dolna grzałka, zanim się zorientowałam, upiekłam dwa porządne zakalce. Kiedy bliska rozpaczy już chciałam porzucić bloga, przyszło olśnienie….mój piekarnik nie nagrzewa się do odpowiedniej temperatury !!! Piecyk czeka na naprawę lub wymianę, a tymczasem upiekłam dietetyczne ciasteczka z blogu Kuchnia w wersji light, którym górna grzałka w zupełności wystarcza. Ciasteczka robi się szybko, sezam warto wcześniej uprażyć na patelni, jest gotowy, kiedy zacznie wydzielać piękny zapach i lekko się przyrumieni. Polecam sezamowe ciasteczka, to naprawdę zdrowa przekąska 🙂
Polecam również przepis na domowe sezamki 😉

IMG_7254

Składniki
  • 2 białka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 5 łyżek sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Sezam prażę na patelni. Kiedy będzie rumiany, odstawiam.
Białka ubijam na pianę, dodaję cukier i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie puszysta i lśniąca. Do piany dodaję zmielone płatki, sezam i oliwę, Wszystko mieszam.
Na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika daję papier do pieczenia, na papier łyżką nakładam małe porcje sezamowej pianki.
Ciasteczka daję do nagrzanego piekarnika, piekę 15 min w temp. 180 stopni, powinny się lekko zrumienić. Gotowe ciasteczka zostawiam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do przestudzenia. Smacznego 🙂

IMG_7216

IMG_7260

komentarzy 47

  1. domowacukierniaewy.blox.pl 8 października 2014 at 09:49 Reply

    Pyszne 🙂 Muszą przyjemnie chrupać 😉

  2. Dieta moja pasja. 8 października 2014 at 11:46 Reply

    Pyszności 🙂 Ja swoje robię z orzechów też się sprawdzają.

  3. Marzena 8 października 2014 at 11:51 Reply

    Super ciasteczka. Uwielbiam sezam 🙂 z chęcią takie zrobię 🙂

  4. Ladylaura 8 października 2014 at 13:15 Reply

    Ciasteczka prześliczne ,wypróbuję.

  5. Ania 8 października 2014 at 14:26 Reply

    Przepis ekstra 🙂 Ciastka akurat dla mnie 🙂 Zdrowe, wartościowe i proste w przygotowaniu 🙂

  6. filizanka-smakow 8 października 2014 at 14:32 Reply

    kuszą oj kuszą 😀

  7. Ja i moje urwisy 8 października 2014 at 14:57 Reply

    Przez te ciastka zachciało mi się starych dobrych sezamków…

  8. Sosna 8 października 2014 at 16:07 Reply

    Obłędne są te ciasteczka 🙂

  9. Dominika 8 października 2014 at 16:40 Reply

    ja wszystko piekę tylko na górnej grzałce 😀 tylko inne temperatury wtedy nastawiam. no ale ja tam wszystko po swojemu zawsze 😀

  10. foodmania 8 października 2014 at 17:02 Reply

    właśnie takie ciasteczka lubię najbardziej!

  11. Ania P 8 października 2014 at 21:26 Reply

    Ciasteczka muszą być pyszne, zjadłabym, mniam! 🙂

  12. Ania 8 października 2014 at 22:19 Reply

    fajny patent na ciastka i są szybkie 🙂

  13. Karolina 8 października 2014 at 23:52 Reply

    pyszne i zdrowe ciasteczka 🙂

  14. Salvador Dali 9 października 2014 at 07:30 Reply

    widzę sezam, widzę siebie sięgającą po ciastko! 🙂

  15. Marcelina 9 października 2014 at 08:15 Reply

    Kusisz tymi ciasteczkami 🙂 Do pochrupania kilka bym skradła 🙂

  16. Poproszę dokładkę 9 października 2014 at 10:02 Reply

    świetne te ciacha, muszę być cudownie chrupiące!

  17. Kuchnia u Krysi 9 października 2014 at 12:11 Reply

    Czasami z potrzeby chwili powstają ciekawe projekty. Albo wspaniałe przepisy, np. świetne, pyszne ciasteczka

  18. Jolanta Strażyc 9 października 2014 at 16:00 Reply

    Wyglądają baaardzo apetycznie 🙂

  19. Galantyna 9 października 2014 at 17:58 Reply

    Uwielbiam takie ciasteczka – owsiane, pycha!!!!!!!!!!

  20. kulinarny blog samanthy 9 października 2014 at 20:21 Reply

    Przepadam za nimi, choć Twoje wzbogacone sezamem i jeszcze lepsze. Pycha !

  21. Jest Cudnie 9 października 2014 at 23:00 Reply

    Mmmm wyglądają zachęcająco <3

  22. gin 10 października 2014 at 00:57 Reply

    Mmm, podobają mi się, musiały pięknie pachnieć 🙂
    Oby piekarnik jak najszybciej wrócił do pracy 🙂

  23. Natalia - Poezja Smaku 10 października 2014 at 01:46 Reply

    Uwielbiam chrupać ciastka 🙂 takie są fantastyczne 🙂

  24. BS-ICT 10 października 2014 at 10:59 Reply

    ciasteczka wyglądają pysznie, na pewno wypróbuję przepis

  25. judik 10 października 2014 at 14:52 Reply

    Uwielbiam owsiane 🙂 Pycha wyglądają!

  26. Wypisz-Wymaluj 11 października 2014 at 13:13 Reply

    Uwielbiam je i z racji diety, często je robię. Wyglądają nieziemsko.
    Zapraszam do nas, do kuchni matki i córki 🙂
    http://www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

  27. Magda Meg Fashion 13 października 2014 at 10:48 Reply

    To coś dla mnie! Uwielbiam sezam i unikam mąki pszennej, która niestety jest w większości przepisów.

  28. Pati 13 października 2014 at 14:56 Reply

    Dla mnie rewelacja!

  29. Magda C. 13 października 2014 at 21:21 Reply

    Jakie fajne te ciasteczka! Super 🙂

  30. Kolizje Smakow 30 października 2014 at 10:40 Reply

    Wyglądają przepysznie 🙂

  31. Let it be delicious! 30 października 2014 at 17:19 Reply

    Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  32. Margarett 6 listopada 2014 at 07:37 Reply

    OO taki przepis i takie pyszne ciacha i bez mąki to ja muszę wypróbować! Dzięki 🙂

  33. Renata Mój dzień 26 listopada 2014 at 15:14 Reply

    świetny przepis koniecznie do wypróbowania:)

  34. Obiad gotowy! 26 listopada 2014 at 17:29 Reply

    Świetne:) kolejny przykład, że jeśli się chce, to nawet brak dolnej grzałki nie jest przeszkodą;)

  35. basia 27 listopada 2014 at 19:06 Reply

    Widzę, że wspaniałe! Mogłabym zjeść solidną porcję:-)

  36. Natalia K 7 grudnia 2014 at 20:19 Reply

    Wyglądają przepysznie! Kradnę przepis!
    pozdrawiam
    Natalia z Waniliowy, Lawendowy, Biały…

  37. handmade4u.art 8 grudnia 2014 at 15:13 Reply

    Dzięki za odwiedziny u mnie. Widzę, że jesteś fanką ciasteczek:) Twoje też wyglądają bardzo apetycznie i są w dodatku zdrowe, bo bez glutenu:) Pozwolisz, że ukradnę przepis, a tymczasem porywam jedno ciasteczko…:)

    • napiecyku 8 grudnia 2014 at 15:17 Reply

      Witam na blogu, oczywiście przepis jest dla wszystkich 🙂 Pozdrawiam 🙂

  38. dżemdżus 9 grudnia 2014 at 13:34 Reply

    Mój piekarnik tez postanowił zastrajkować jeno jakoś tak symetrycznie. Nie dogrzewają się obie grzałki temperatura max 190 stopni więc te ciasteczka spadają mi jak z nieba. Dziękuję serdecznie za przepis bo już myślałam że przyjdzie mi ratować się (o zgrozo) kupowanymi słodkościami 🙂 🙂

  39. Andzia 11 grudnia 2014 at 13:12 Reply

    Ciasteczka są boskie, dzięki za przepis

    • napiecyku 11 grudnia 2014 at 13:25 Reply

      Cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam 🙂

  40. Aneta 11 grudnia 2014 at 18:22 Reply

    jako alergik stwierdzam, że muszę je koniecznie wypróbować 😉

    http://followthefashion-blog.blogspot.com/

  41. marzena 17 grudnia 2014 at 12:46 Reply

    Uwielbiam kokos i wszystko co zawiera kokos. W wolnej chwili wypróbuję twój przepis Małgosiu. Pozdrawiam

    • napiecyku 17 grudnia 2014 at 12:48 Reply

      Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂

  42. marzena 17 grudnia 2014 at 12:48 Reply

    Uwielbiam sezam i wszystko co zawiera sezam. W wolnej chwili wypróbuję twój przepis Małgosiu. Pozdrawiam

  43. Olka 14 stycznia 2015 at 16:52 Reply

    Pyszne! Uwielbiam sezam więc porywam kilka na skosztowanie 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂

  44. Ola 21 marca 2015 at 20:39 Reply

    Kolejny przepis wypróbowany i kolejny sukces 🙂 szwagier i mój mąż ostatnim ciastkiem się dzielili 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *