Sos słodko – kwaśny do słoików

Dzisiaj zrobiłam sos, który lubi towarzystwo makaronu i ryżu. Bogactwo warzyw i przypraw sprawia, że sos ma fantastyczny słodko-kwaśny smak. Ja najpierw gotuję pomidory, przecieram, dodaję resztę składników, całość krótko gotuję i napełniam słoiczki. Słoików nie pasteryzuję, jeżeli są czyste, wystarczy je napełnić  gorącym sosem i mocno zakręcić. Z podanych składników otrzymałam 9 półlitrowych słoików. Smak sosu może wydawać się zbyt intensywny, ale w połączeniu z makaronem smakuje naprawdę świetnie. Papryki i pomidory mają teraz najlepszy smak i są najtańsze, warto przygotować taki domowy, pozbawiony sztucznych dodatków sos. Zimą podziękujemy sobie za ten aromatyczny dodatek do makaronu. Bardzo polecam 🙂

IMG_5693

Składniki
  • 3 kg mięsistych, mocno dojrzałych pomidorów bez skórki, pokrojonych na kawałki
  • 1kg cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1/2 kg papryki czerwonej pokrojonej na kawałki
  • puszka ananasów ( owoce pokrojone w kostkę )
  • 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka pieprzu
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/4 szkl octu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory gotuję z odrobiną wody ok. 20 min, przecieram przez sito. Do przecieru dodaję cebulę, paprykę i pozostałe składniki, gotuję 15 min. Mąkę ziemniaczaną daję do 1/2 szklanki zimnej wody, mieszam i dodaję do sosu. Gotuję 5 min. Ja krótko miksowałam sos, zostawiając część kawałków warzyw w całości. Czyste słoiczki napełniam mocno gorącym sosem i od razu zakręcam. Słoiki przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego 🙂

IMG_5712

IMG_5609

 

komentarze 32

  1. Mery 13 września 2014 at 08:13 Reply

    Nie lubię sosów słodko- kwaśnych, ale dla tych którzy lubią to świetny pomysł na szybki obiad 🙂 Tylko odkręcić słoiczek i już 🙂

  2. amandaricci-butikzprzepisami 13 września 2014 at 09:12 Reply

    Ciekawy przepis! Dodatek ananasa – rewelacja! 🙂

  3. filizanka-smakow 13 września 2014 at 10:13 Reply

    Dzięki za przypominajkę! Sos słodko-kwaśny trafia na listę przetworów do zrobienia. Wygląda bardzo smacznie. Takie połączenia uwielbiam ! Do tego kurczak, makaronik i jest cudnie ! 🙂

  4. filizanka-smakow 13 września 2014 at 10:15 Reply

    A mam pytanko: po nałożeniu sosu do słoików odwracasz je do góry dnem ?

    • napiecyku 13 września 2014 at 13:01 Reply

      Nie, w tym roku przykryłam ściereczką, ale nie obracam. Ważne, żeby słoiczki nie były stare i zniszczone. Pozdrawiam 🙂

  5. Kasia 13 września 2014 at 12:23 Reply

    Nie pogardziłabym słoiczkiem takiego sosu 🙂

  6. Magda C. 13 września 2014 at 13:52 Reply

    Boski sos, mniam 🙂

  7. Moja pasja smaku 13 września 2014 at 16:55 Reply

    Ten sos jest bossski ! Też go ostatnio robiłam – z tych samych składników tylko w innych proporcjach 🙂 Bomba !

  8. simply lifetime 13 września 2014 at 18:32 Reply

    sos idealny na nadchodzącą jesień. latem nie docenia się takich smaków, ale kiedy przychodzi chłód, okazują się najlepszym towarzystwem do wielu dań:)

  9. Gaja 13 września 2014 at 19:07 Reply

    Na pewno kiedyś sięgnę po ten przepis, z tym, że zrobię sobie taki nie do słoika – nie mam gdzie tych słoików przechowywać w ciasnej kuchni, piwnicy nam nie dali. Próbowałaś może kiedyś dodać świeżego ananasa? Jestem ciekawa jaki byłby efekt, bo ten z puszki strasznie słodki…
    No i niespodzianka: zapraszam do zabawy „7 faktów o mnie” – myślę, że nie tylko ja chętnie poznam kilka faktów z Twego życia 🙂

    • napiecyku 13 września 2014 at 19:30 Reply

      Dziękuję Gaja. Myślałam o świeżym ananasie, ale nie mogłam dostać, myślę, że warto spróbować 🙂

      • Gaja 18 września 2014 at 22:03 Reply

        Ostatnio ananasy w Biedronce czy Lidlu sobie leżą. Wcześniej jadłam tylko z puszki i niezbyt je lubiłam, ale świeże owoce są przepyszne 🙂
        Jakieś problemy z internetem, jak dostaniesz pięć takich samych komentarzy to cztery usuń 😉

  10. Kuchnia u Krysi 13 września 2014 at 20:50 Reply

    Genialny przepis. Fantastycznie przygotowałaś ten sos. Koniecznie muszę taki sos zrobić. Zabieram więc Twój przepis i … do roboty 🙂

  11. Back Taste 13 września 2014 at 20:58 Reply

    Dziękujemy za przepis:) mi na pewno się przyda.

    Pozdrowienia:)

  12. Marzena 13 września 2014 at 21:03 Reply

    Ale fajny sosik, zaciekawił mnie dodatek ananasów 🙂 wygląda pysznie i z chęcią taki wypróbuję 🙂

  13. Ladylaura 13 września 2014 at 23:52 Reply

    Jesienne smaki ,pysznie.

  14. voncologne 14 września 2014 at 02:09 Reply

    Ja w sumie nie jestem makaronowata, ale moi chłopcy i to bardzo! Także przepis kopiuję i wrzucam do folderu ” warte wypróbowania”… 🙂

  15. Pati 14 września 2014 at 10:49 Reply

    Uwielbiam taki sos!

  16. ja i moje urwisy 14 września 2014 at 11:56 Reply

    Muszę sobie go zapisać 🙂

  17. The music of me 14 września 2014 at 12:26 Reply

    Fajny pomysł! A pomidory przekonują mnie najbardziej, kocham te warzywa 😀

  18. Nippi 14 września 2014 at 16:56 Reply

    musi być pyszne 🙂

  19. wiktorkowa 14 września 2014 at 16:58 Reply

    uwielbiam go i też go robię rok w rok:) piękne zdjęcia:)

  20. Ania P 14 września 2014 at 18:55 Reply

    Sos słodko – kwaśny bardzo lubię 🙂 Przyznam szczerze, ze nigdy nie robiłam żadnych słoików, ale wszystko przede mną 🙂

  21. Ania 14 września 2014 at 23:33 Reply

    taki sosik w zimę jest pierwsza klasa 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku 15 września 2014 at 01:16 Reply

    Jestem pod wrażeniem 🙂 domowy musi być obłędny!

  23. Megly 15 września 2014 at 05:08 Reply

    Muszę taki sos koniecznie wypróbować. Zawsze go lubiłam, a nie miałam nigdy sprawdzonej receptury na wykonywanie. A jak się ma swój przetwór to przynajmniej się wie, co się je 🙂 świetny blog kulinarny. Smacznie tu i apetycznie 🙂
    Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do mnie 😀

    • napiecyku 15 września 2014 at 10:06 Reply

      Witam na blogu, na pewno pewno wpadnę do Ciebie. Pozdrawiam 🙂

  24. czar-życia 15 września 2014 at 07:55 Reply

    Też kiedyś coś podobnego robiłam i było naprawdę pyszne 🙂

  25. zjedz_mnie 15 września 2014 at 09:00 Reply

    Pyszny sosik, chętnie skorzystam z Twojego przepisu 🙂

  26. Beata, Magazyn Kuchenny 15 września 2014 at 09:30 Reply

    O patrz, sos słodko-kwaśny robiłam tylko na świeżo, a przecież taki zapas w słoikach może przecież bardzo ułatwić życie.

  27. Jolanta Strażyc 15 września 2014 at 20:01 Reply

    Świetny przepis Gosiu 🙂

  28. Aneta 19 września 2014 at 21:41 Reply

    Mhmm bardzo dobry przepis! Szczególnie idealny dla mnie – czyli osoby zabieganej, która jedynie w weekend może zrobić sobie porządny obiad. Sos słodko – kwaśny w słoiku to szybkie i smaczne „danie”, które można zrobić w każdej chwili,.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *