Płatki jaglane z owocami

Płatki jaglane to idealny pomysł na zdrowe śniadanko. Pozyskuje się je z obłuskanego ziarna, dzięki temu nie tracą swoich właściwości odżywczych i zachowują cenne składniki. Po trzech minutach gotowania otrzymamy gotową jaglaną papkę, ja dodałam owoce kiwi, orzechy pistacjowe i zarodki pszenne….pyszne śniadanko. Ale UWAGA owoce kiwi zawierają enzym, który rozkłada białko. Jeżeli deser lub koktajl z kiwi i mlekiem, nie zostanie podany natychmiast po przygotowaniu, będzie miał gorzki smak. Przekonałam się o tym parę lat temu, kiedy zrobiłam super-deser, na super-imprezie, dla super-gości. Deser miał w swoim składzie owoce kiwi, bitą śmietanę i 10 minut czekał, na swoją wielką chwilę w lodówce. Do dzisiaj nie wiem co było bardziej gorzkie… deser, czy wyraz twarzy moich gości . Z powodu enzymów nie tężeje galaretka, którą zalano owoce kiwi ( żelatyna ma w swoim składzie białko ) 
Niech to nikogo nie zniechęca do owoców, kiwi to prawdziwa bomba witaminowa, wystarczy dodać, że jeden owoc pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na wit. C. Kiwi pomaga w trawieniu i chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami 🙂

image432

 

Składniki na 2 porcje
  • 450 mi mleka lub wody
  • 60 g błyskawicznych płatków jaglanych
  • 3 owoce kiwi obrane i pokrojone na kawałki
  • garść posiekanych orzechów pistacjowych
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • pestki granatu do dekoracji
  • łyżka miodu
  • sól
Płatki gotuję w posolonej wodzie lub mleku ok.3 min, dodaję miód, całość mieszam. Kleik jaglany nakładam do pucharków, przekładam owocami kiwi. Deser dekoruję zarodkami pszennymi, pestkami granatu, orzechami. Natychmiast podaję. Smacznego 🙂

image456

 

image8

Płatki

komentarze 22

  1. Ania 19 września 2014 at 12:53 Reply

    Pyszne i zdrowe 🙂 Szczególnie jagły są dobre na zbliżający się okres zimowo-jesienny.

  2. Magda C. 19 września 2014 at 13:01 Reply

    Wygląda to absolutnie przepysznie 🙂

  3. filizanka-smakow 19 września 2014 at 13:39 Reply

    Ale dziś kolorowo u Ciebie 🙂 piękne połączenie !

  4. ja i moje urwisy 19 września 2014 at 13:58 Reply

    W sam raz na deser dla chłopaków, uwielbiają kiwi 🙂

  5. Jolanta Strażyc 19 września 2014 at 17:34 Reply

    Wspaniale wygląda 🙂

  6. Ladylaura 19 września 2014 at 18:15 Reply

    Deser ,który cieszy oko .Mogę zapytać o te zarodki pszenne ? ,co to takiego ?

    • napiecyku 19 września 2014 at 18:39 Reply

      Laura, u nas można kupić paczkowane zarodki pszenne w postaci żółtego proszku. To najcenniejsza część ziarna pszenicy, bardzo bogata w związki odżywcze ( podobnie jak kiełki ). Ma lekko słodko-orzechowy smak z nutką goryczki 🙂

  7. Dieta moja pasja. 19 września 2014 at 19:12 Reply

    Lubię kiwi i to bardzo, mam rozumieć…druga porcja dla mnie? :))

  8. Kuchnia u Krysi 19 września 2014 at 19:14 Reply

    Mogę Cię pochwalić za śliczne zdjęcia, za płatki jaglane, które lubię, ale kiwi nie jem, bo mam uczulenie. Nawet kropla jest dla mnie niebezpieczna (a kiedyś jadłam). Czasami boleję nad tym, bo kiwi pięknie komponuje się w różnych deserach 🙂

  9. Marcelina 19 września 2014 at 19:51 Reply

    Pyszna szklaneczka, takie śniadanie to ja rozumiem 🙂

  10. domowacukierniaewy.blox.pl 19 września 2014 at 21:00 Reply

    Wygląda pięknie i smacznie 🙂 Przydatne informacje na temat kiwi, nie wiedziałam tego 😉

  11. Marzena 19 września 2014 at 21:08 Reply

    Ale pyszności 🙂 lubię kiwi i jemy go często 🙂 zapisuje sobie przepis i z chęcią zrobię takie smakołyki 🙂

  12. Magda Meg Fashion 19 września 2014 at 23:51 Reply

    Wygląda fantastycznie. Dodałam do listy zakupów te płatki. Na kiwi mam niestety uczulenie, ale zastąpię je innym owocem.

  13. mojamalakuchnia.wordpress.com 20 września 2014 at 18:40 Reply

    pyszne i do tego jakie zdrowe. mniam!

  14. Mery 21 września 2014 at 08:08 Reply

    Oj, ja też miałam przygodę z kiwi 😀 Zalałam je galaretką ;P Na szczęście nie spodziewałam się gości 🙂

  15. Sosna 21 września 2014 at 09:37 Reply

    łał, brzmi mega ciekawie i mniemam, że smakuje jeszcze lepiej ^^

  16. wiktorkowa 21 września 2014 at 17:48 Reply

    wygląda bardzo apetycznie:) nie odmówiłabym takiego śniadania:)

  17. Ania 21 września 2014 at 18:41 Reply

    gdyby tak zrobiono mi takie śniadanie na jutro rano to bym nie pogardziła 🙂

  18. Łukasz 21 września 2014 at 21:40 Reply

    Fantastyczny deser i znakomicie się prezentuje!

  19. Natalia - Poezja Smaku 22 września 2014 at 00:29 Reply

    Ale przygoda! Tak samo zachowuje się ananas, dlatego masy do ciast ananasowych robię z tym z puszki. Kiwi u mnie znika na surowo, ale chętnie je widzę w takim śniadanku 🙂

  20. kulinarny blog samanthy 22 września 2014 at 14:33 Reply

    Przepyszne na sniadanie, choć ja wolę na deser 🙂

  21. sarenka 26 września 2014 at 22:46 Reply

    jednak je się oczami! kolory powalają!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *