Jabłka zapiekane z sosem waniliowym

Jabłka zapiekane…właśnie taki deser pamiętam z dzieciństwa. Jabłka w takiej formie były podawane w przedszkolu, na koloniach i obozach. Lubiłam bardzo… pałaszowałam ze smakiem i prosiłam o dokładkę. W niedzielę i święta do jabłek podawano tajemniczy, słodki sos. Nie znam receptury, ale myślę, że to był sos waniliowy, taki sam jaki podaje się do szarlotki ( w tamtych czasach, nikt nie dodawał do sosu wanilii, co najwyżej cukier waniliowy ). Właśnie za takim sosem i takim jabłkiem nagle zatęskniłam. Polecam zapiekane jabłka, to doskonały deser na jesienne popołudnia 🙂

IMG_6036

Składniki
  • 4 kwaskowate jabłka
  • filiżanka posiekanych orzechów laskowych
  • łyżka masła
Składniki na sos waniliowy
  • 3 żółtka
  • 100 ml. mleka
  • 100 ml. słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • laska wanilii
Z jabłek ścinam końcówki z ogonkiem. Specjalnym nożykiem wydrążyłam gniazdka nasienne. Jabłka smaruję masłem, dzięki tej czynności skórka nie popęka. Owoce daję na blaszkę, wyłożoną folią do pieczenia i daję do piekarnika, piekę 40 min. w temp. 180 stopni. Jeżeli jabłka będą krócej w piekarniku, będą bardziej chrupiące.
Mleko i śmietankę dałam do rondelka, dodałam laskę wanilii i wydrążone z niej ziarenka. Całość zagotowałam i odstawiłam do przestudzenia. Żółtka utarłam z cukrem na gładki krem. Do przestudzonego mleka, powoli wlewam masę żółtkową ( wcześniej wyjęłam wanilię ). Sos ponownie podgrzewam, cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje, odstawiam.
Gotowe jabłka napełniam orzechami i ciepłe podaję z gorącym sosem. Smacznego 🙂
Laskę wanilii można wykorzystać do zrobienia cukru waniliowego. Pociętą na kawałki laskę wystarczy dać do słoiczka i zasypać cukrem.

 

IMG_5922

komentarzy 27

  1. Natalia - Poezja Smaku 17 września 2014 at 00:26 Reply

    Przyznam, że tradycyjnych zapiekanych jabłek rodem z PRLu nigdy nie lubiłam, za to z takim sosem zjadlabym chyba wszystkie cztery 🙂

  2. wiktorkowa 17 września 2014 at 07:25 Reply

    uwielbiam zapiekane jabłka:) nawet na moim ślubie były na deser:))

  3. Marcelina 17 września 2014 at 08:25 Reply

    Zapiekane z takim sosem muszą być przepyszne! Tym bardziej, że bardzo lubię jabłka i chętnie skusiłabym się na jedno takie 🙂

  4. Sosna 17 września 2014 at 09:25 Reply

    Ja też piekłem jabłka niedawno, ale czekają w kolejce.
    Ciekaw jestem tego sosy waniliowego 😀

  5. ja i moje urwisy 17 września 2014 at 09:54 Reply

    Świetny pomysł, mam dziś o jednego więcej wiec wykorzystam go na pewno 🙂

  6. Marzena 17 września 2014 at 10:59 Reply

    Hmmm pieczone jabłuszko…i jeszcze ten obłędny sos 🙂 pyszności. Zabieram jedno ze sobą 🙂

  7. filizanka-smakow 17 września 2014 at 13:16 Reply

    Przy takim deserku mooożna daaaleko odpłynąć .. 🙂

  8. dżemdżus 17 września 2014 at 14:15 Reply

    Faktycznie jabłka z sosem waniliowym bywały tez u mnie w domu, ale wyglądały zupełnie inaczej. Bardziej pasuje mi Twoja wersja jest po prostu efektowniejsza 🙂

  9. Ladylaura 17 września 2014 at 15:25 Reply

    Moja babcia zawsze piekła jabłka ,co prawda bez sosu ,ale to cudowny deser.

  10. Beata 17 września 2014 at 15:37 Reply

    Gosiu ale narobilas mi smaku, jak zawsze przecudne fotki. pozdrawiam Beata

  11. simply lifetime 17 września 2014 at 16:33 Reply

    wyglądają świetnie i nie spodziewałabym się ich w takiej wersji! jabłka kojarzą mi się z jesienią, ale w takiej słodkiej odsłonie, nawet ona nie jest mi straszna:)

  12. foodmania 17 września 2014 at 16:48 Reply

    pieczone jabłka to świetny smak jesieni 🙂

  13. Kokilka 17 września 2014 at 19:25 Reply

    chyba przyda mi się w takim razie drylownica ;P

  14. Smakowe Kubki 17 września 2014 at 21:56 Reply

    Niby znane , a nieznane, bo np.nie wiedziałam,że łupinka jabłka nie pęka, gdy posmarowane jest masłem. A z kremem waniliowym jeszcze nie jadłam, dobry pomysł, absolutnie do zrobienia. Jak ja lubię takie jesienne klimaty w kulinariach.

  15. Jolanta Strażyc 17 września 2014 at 22:24 Reply

    Narobiłaś mi smaku. Chyba jutro sobie zrobię 🙂

  16. napiecyku 17 września 2014 at 22:24 Reply

    Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂

  17. domowacukierniaewy.blox.pl 17 września 2014 at 23:43 Reply

    Rewelacja 🙂 Jeszcze nie jadłam takiego deseru, już żałuję! 🙂

  18. Kuchnia u Krysi 18 września 2014 at 08:07 Reply

    Ale narobiłaś mi apetytu na takie jabłuszka. Sos… pysznie się zapowiada. Chętnie zjadłabym takie jabłuszko na śniadanie, zamiast kanapki 🙂

  19. Poproszę dokładkę 18 września 2014 at 12:16 Reply

    o nieee, ja chcę takie! 🙂 wielbię pieczone jabłka, a z tym sosem… poezja 🙂

  20. Veggie 18 września 2014 at 18:21 Reply

    Bajeczne, myślę, że nie tylko przedszkolaki takie lubią 🙂

  21. Olka 18 września 2014 at 19:51 Reply

    To prawda, że to smak dzieciństwa 🙂 pusznie wyglądają te jabłuszka. Pozdrawiam 🙂

  22. Gaja 18 września 2014 at 22:06 Reply

    Całkiem ciekawy przepis, tym bardziej, że nigdy w życiu nie jadłam pieczonych jabłek – uwierzysz? 😉 Chcę spróbować czy dużo straciłam.

  23. Natalia 18 września 2014 at 23:18 Reply

    Jabłka zapiekane z sosem jabłkowym kojarzą mi się z wycieczkami szkolnymi – często właśnie na takich wyjazdach na deser jedliśmy jabłka zapiekane ale z sosem karmelowym. Były bardzoo słodkie. Chętnie spróbuje jak smakują z sosem waniliowym 😉

  24. Jest Cudnie 19 września 2014 at 00:11 Reply

    Jezu, ja muszę przestać wchodzić na blogi o tak późnych porach… narobiłaś mi smaku i zaraz zrobię skok na lodówkę :))

  25. Magda C. 19 września 2014 at 13:11 Reply

    Pysznie wygląda to jabłko, mniam!

  26. Ania 21 września 2014 at 18:38 Reply

    tak jak napisałaś takie jabłka to smak dzieciństwa 🙂

  27. kulinarny blog samanthy 22 września 2014 at 14:34 Reply

    Dzieci je uwielbiają, a dorośli się nimi zajadają. Pyszna propozycja !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *