Home Na słodkoDesery Jabłka zapiekane z sosem waniliowym

Jabłka zapiekane z sosem waniliowym

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Jabłka zapiekane…właśnie taki deser pamiętam z dzieciństwa. Jabłka w takiej formie były podawane w przedszkolu, na koloniach i obozach. Lubiłam bardzo… pałaszowałam ze smakiem i prosiłam o dokładkę. W niedzielę i święta do jabłek podawano tajemniczy, słodki sos. Nie znam receptury, ale myślę, że to był sos waniliowy, taki sam jaki podaje się do szarlotki ( w tamtych czasach, nikt nie dodawał do sosu wanilii, co najwyżej cukier waniliowy ). Właśnie za takim sosem i takim jabłkiem nagle zatęskniłam. Polecam zapiekane jabłka, to doskonały deser na jesienne popołudnia 🙂

IMG_6036

Składniki
  • 4 kwaskowate jabłka
  • filiżanka posiekanych orzechów laskowych
  • łyżka masła
Składniki na sos waniliowy
  • 3 żółtka
  • 100 ml. mleka
  • 100 ml. słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • laska wanilii
Z jabłek ścinam końcówki z ogonkiem. Specjalnym nożykiem wydrążyłam gniazdka nasienne. Jabłka smaruję masłem, dzięki tej czynności skórka nie popęka. Owoce daję na blaszkę, wyłożoną folią do pieczenia i daję do piekarnika, piekę 40 min. w temp. 180 stopni. Jeżeli jabłka będą krócej w piekarniku, będą bardziej chrupiące.
Mleko i śmietankę dałam do rondelka, dodałam laskę wanilii i wydrążone z niej ziarenka. Całość zagotowałam i odstawiłam do przestudzenia. Żółtka utarłam z cukrem na gładki krem. Do przestudzonego mleka, powoli wlewam masę żółtkową ( wcześniej wyjęłam wanilię ). Sos ponownie podgrzewam, cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje, odstawiam.
Gotowe jabłka napełniam orzechami i ciepłe podaję z gorącym sosem. Smacznego 🙂
Laskę wanilii można wykorzystać do zrobienia cukru waniliowego. Pociętą na kawałki laskę wystarczy dać do słoiczka i zasypać cukrem.

 

IMG_5922

Powiązane posty

27 komentarzy

Natalia - Poezja Smaku 17 września 2014 - 00:26

Przyznam, że tradycyjnych zapiekanych jabłek rodem z PRLu nigdy nie lubiłam, za to z takim sosem zjadlabym chyba wszystkie cztery 🙂

Odpowiedź
wiktorkowa 17 września 2014 - 07:25

uwielbiam zapiekane jabłka:) nawet na moim ślubie były na deser:))

Odpowiedź
Marcelina 17 września 2014 - 08:25

Zapiekane z takim sosem muszą być przepyszne! Tym bardziej, że bardzo lubię jabłka i chętnie skusiłabym się na jedno takie 🙂

Odpowiedź
Sosna 17 września 2014 - 09:25

Ja też piekłem jabłka niedawno, ale czekają w kolejce.
Ciekaw jestem tego sosy waniliowego 😀

Odpowiedź
ja i moje urwisy 17 września 2014 - 09:54

Świetny pomysł, mam dziś o jednego więcej wiec wykorzystam go na pewno 🙂

Odpowiedź
Marzena 17 września 2014 - 10:59

Hmmm pieczone jabłuszko…i jeszcze ten obłędny sos 🙂 pyszności. Zabieram jedno ze sobą 🙂

Odpowiedź
filizanka-smakow 17 września 2014 - 13:16

Przy takim deserku mooożna daaaleko odpłynąć .. 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 17 września 2014 - 14:15

Faktycznie jabłka z sosem waniliowym bywały tez u mnie w domu, ale wyglądały zupełnie inaczej. Bardziej pasuje mi Twoja wersja jest po prostu efektowniejsza 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 17 września 2014 - 15:25

Moja babcia zawsze piekła jabłka ,co prawda bez sosu ,ale to cudowny deser.

Odpowiedź
Beata 17 września 2014 - 15:37

Gosiu ale narobilas mi smaku, jak zawsze przecudne fotki. pozdrawiam Beata

Odpowiedź
simply lifetime 17 września 2014 - 16:33

wyglądają świetnie i nie spodziewałabym się ich w takiej wersji! jabłka kojarzą mi się z jesienią, ale w takiej słodkiej odsłonie, nawet ona nie jest mi straszna:)

Odpowiedź
foodmania 17 września 2014 - 16:48

pieczone jabłka to świetny smak jesieni 🙂

Odpowiedź
Kokilka 17 września 2014 - 19:25

chyba przyda mi się w takim razie drylownica ;P

Odpowiedź
Smakowe Kubki 17 września 2014 - 21:56

Niby znane , a nieznane, bo np.nie wiedziałam,że łupinka jabłka nie pęka, gdy posmarowane jest masłem. A z kremem waniliowym jeszcze nie jadłam, dobry pomysł, absolutnie do zrobienia. Jak ja lubię takie jesienne klimaty w kulinariach.

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 17 września 2014 - 22:24

Narobiłaś mi smaku. Chyba jutro sobie zrobię 🙂

Odpowiedź
napiecyku 17 września 2014 - 22:24

Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 17 września 2014 - 23:43

Rewelacja 🙂 Jeszcze nie jadłam takiego deseru, już żałuję! 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 18 września 2014 - 08:07

Ale narobiłaś mi apetytu na takie jabłuszka. Sos… pysznie się zapowiada. Chętnie zjadłabym takie jabłuszko na śniadanie, zamiast kanapki 🙂

Odpowiedź
Poproszę dokładkę 18 września 2014 - 12:16

o nieee, ja chcę takie! 🙂 wielbię pieczone jabłka, a z tym sosem… poezja 🙂

Odpowiedź
Veggie 18 września 2014 - 18:21

Bajeczne, myślę, że nie tylko przedszkolaki takie lubią 🙂

Odpowiedź
Olka 18 września 2014 - 19:51

To prawda, że to smak dzieciństwa 🙂 pusznie wyglądają te jabłuszka. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Gaja 18 września 2014 - 22:06

Całkiem ciekawy przepis, tym bardziej, że nigdy w życiu nie jadłam pieczonych jabłek – uwierzysz? 😉 Chcę spróbować czy dużo straciłam.

Odpowiedź
Natalia 18 września 2014 - 23:18

Jabłka zapiekane z sosem jabłkowym kojarzą mi się z wycieczkami szkolnymi – często właśnie na takich wyjazdach na deser jedliśmy jabłka zapiekane ale z sosem karmelowym. Były bardzoo słodkie. Chętnie spróbuje jak smakują z sosem waniliowym 😉

Odpowiedź
Jest Cudnie 19 września 2014 - 00:11

Jezu, ja muszę przestać wchodzić na blogi o tak późnych porach… narobiłaś mi smaku i zaraz zrobię skok na lodówkę :))

Odpowiedź
Magda C. 19 września 2014 - 13:11

Pysznie wygląda to jabłko, mniam!

Odpowiedź
Ania 21 września 2014 - 18:38

tak jak napisałaś takie jabłka to smak dzieciństwa 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 22 września 2014 - 14:34

Dzieci je uwielbiają, a dorośli się nimi zajadają. Pyszna propozycja !

Odpowiedź

Zostaw komentarz