Pyszne ciasteczka orzechowe

Jedne z lepszych ciasteczek, jakie znam. Warto orzechy zmielić tuż przed dodaniem do reszty składników, ponieważ właśnie świeżo zmielone, napełniają ciasto wspaniałym aromatem. Ja kupiłam mały młynek do kawy, który mieli nie kawę, a orzechy, siemię lniane i płatki owsiane na proszek. Ciasteczka są beż proszku do pieczenia i z dodatkiem mąki razowej, która dodatkowo wzbogaca ich smak . Masa lekko się klei i podczas rozciągania ciasto należy podsypywać mąką. Z podanej ilości otrzymacie dużą blaszkę orzechowych łakoci dla maluchów i dorosłych :)

IMG_4272

 

Składniki

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1/2  szkl mąki pszennej razowej
  • 1 żółtko
  • 150 g zimnego masła
  • 40 –  50 g cukru pudru
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
Wszystkie składniki daję do miseczki i szybko wyrabiam na gładkie ciasto. Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na godzinę. Po tym czasie partiami rozwałkowuję ciasto na grubość 0,5 – 1 cm. Ponieważ masa może się kleić, ciasto można podsypywać mąką. Foremką wycinam dowolne kształty. Ciasteczka układam na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika, na środkową półkę i piekę ok.13 min. w temp. 180 stopni. Powinny się lekko zrumienić.  Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków :)

IMG_4276

IMG_4272

Komentarze: 24

  1. Lena 23 sierpnia 2014 at 06:18 Reply

    Jakie apetyczne. Muszą być bardzo orzechowe 😉

  2. Marzena 23 sierpnia 2014 at 10:47 Reply

    Bardzo fajne ciasteczka. Wyglądają pysznie :-):-):-) lubię orzechowe smakołyki :-)

  3. Siwa 23 sierpnia 2014 at 11:11 Reply

    Wyglądają super, aż czuję, jak chrupią między zębami :)

  4. Jolanta Strażyc 23 sierpnia 2014 at 13:00 Reply

    Wyglądają przepysznie :) Bardzo lubię takie ciasteczka :)

  5. Pati 23 sierpnia 2014 at 15:31 Reply

    Dawno ciastek nie piekłam…to przez bogactwo owoców…

  6. Maminka 23 sierpnia 2014 at 19:12 Reply

    Myślę, że idealne też na Święta :)

    • napiecyku 23 sierpnia 2014 at 20:25 Reply

      Rzadko piekę na święta ciasteczka, ale te są warte grzechu :)

  7. Blondynka. 23 sierpnia 2014 at 22:36 Reply

    Bardzo chętnie zrobiłabym takie ciasteczka, bo uwielbiam orzechowe wypieki. Obawiam się, że na tych łakomczuchów tu musiałabym wziąć te składniki x4 albo nawet i x5. :O

    • napiecyku 23 sierpnia 2014 at 23:33 Reply

      Witam na blogu :) Pozdrawiam :)

  8. voncologne 23 sierpnia 2014 at 23:07 Reply

    Wypróbuję na czas Adwentu… :)

  9. Kuchnia u Krysi 23 sierpnia 2014 at 23:25 Reply

    Oj, pochrupałabym chętnie. Dawno takich małych ciasteczek nie piekłam. Czas to zmienić, bo i ładnie wyglądają i na pewno bardzo, bardzo smakują :)

  10. Magda C. 24 sierpnia 2014 at 11:04 Reply

    Wyglądają świetnie!

  11. Ania 24 sierpnia 2014 at 11:37 Reply

    fajne ciacha :) tez chciałam przerobić młynek do kawy na inne rzeczy ale A. się broni przed tym faktem, więc używam blender.
    Pyszne ciacha!:)

  12. Agnieszka, Czerwona Fasola 24 sierpnia 2014 at 11:47 Reply

    ogólnie nie przepadam za ciastkami orzechowymi, ale Twoje wyglądają bardzo smakowicie :)

  13. domowacukierniaewy.blox.pl 24 sierpnia 2014 at 12:24 Reply

    Muszą wspaniale pachnieć, lubię pochrupać takie ciasteczka <3

  14. simply lifetime 24 sierpnia 2014 at 14:09 Reply

    idealne do herbaty :)

  15. Dieta moja pasja. 24 sierpnia 2014 at 20:10 Reply

    Kochana nic nie straciłaś… zapraszam do jabłkowej akcji. :)
    https://www.facebook.com/events/350844971734857/

    • napiecyku 24 sierpnia 2014 at 21:01 Reply

      Na pewno wezmę udział w akcji :)

  16. Galantyna 24 sierpnia 2014 at 21:07 Reply

    Pyszne ciasteczka, zapisuję przepis :)

  17. Karolina 25 sierpnia 2014 at 10:23 Reply

    Już je lubie :) Wyglądają świetnie, idealne do gorącej herbaty :)

  18. black olive 26 sierpnia 2014 at 20:19 Reply

    uwielbiam orzechy! :)

  19. dżemdżus 27 sierpnia 2014 at 12:13 Reply

    Muszę się pospieszyć i zdążyć zebrać orzechy przed rudzielcami. Będą pyszne ciasteczka

  20. Marek 3 września 2014 at 22:33 Reply

    Wyglądają przepysznie! Już wiem co przygotować na przekąskę do pracy 😉

  21. Karolina 16 września 2014 at 21:31 Reply

    Moje dzieci je uwielbiają! Mają coś w sobie wyjątkowego skoro to ulubione ciasteczka moich pociech :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *