Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Leczo – szybki obiad

Leczo – szybki obiad

by admin
Print Friendly, PDF & Email
Leczo to smaczny, zdrowy i szybki obiad jednogarnkowy. Letnie warzywa, kawałek wędliny, wszystko krótko przesmażone i lekko podduszone. Jeżeli zrezygnujemy z dodatku wędliny, otrzymamy ratatouille, jarską potrawę rodem z Francji. Do tej potrawy w sezonie można wykorzystać pomidory świeże, zimą te z puszki. Potrawa znakomita również na kolację, można ją podać z kawałkiem pieczywa 🙂

IMG_2078

 

Składniki

  • 1 cukinia obrana i pokrojona w dużą kostkę
  • 1 bakłażan obrany i pokrojony w dużą kostkę
  • 1 papryka czerwona i 1 żółta pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 10 dkg. kiełbasy drobno pokrojonej
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Wędlinę lekko przesmażam na oleju, dodaję paprykę i cebulkę, całość smażę delikatnie mieszając. Dodaję cukinię, bakłażan, czosnek, na końcu pomidory i zioła. Całość duszę pod przykryciem ok. 20 min, doprawiam do smaku.
W tej potrawie nie trzeba ściśle trzymać się wyznaczonych składników i ich proporcji, można je zmieniać wg. własnego smaku i upodobań 🙂

IMG_2096

 

You may also like

21 komentarzy

Ladylaura 6 lipca 2014 - 14:03

Smaczne ,lubię takie szybkie dania .Garnek piękny.

Reply
Renia 6 lipca 2014 - 16:25

O tej porze roku często robimy ten przysmak:)))ale tak jak napisałaś nie trzymamy się twardo przepisu,zazwyczaj to co akurat jest w domu:))Pozdrawiam serdecznie:))

Reply
Konczi i Szpileczka 6 lipca 2014 - 17:09

Uwielbiam leczo!!

Reply
Jolanta Strażyc 6 lipca 2014 - 22:37

Świetny przepis! Muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam Gosiu 🙂

Reply
napiecyku 6 lipca 2014 - 22:38

Również pozdrawiam 🙂

Reply
Natalia - Poezja Smaku 7 lipca 2014 - 00:54

Bardzo lubię leczo, Twoja wersja jest bardzo apetyczna 🙂

Reply
wenus-lifestyle 7 lipca 2014 - 09:52

Wygląda wspaniale – na pewno jest pyszne 😛

Reply
Zakątek Smaku 7 lipca 2014 - 12:42

Dawno mnie tutaj nie było. Jak zwykle całe mnóstwo smacznych i pięknych potraw:) Leczo – uwielbiam! 🙂

Reply
Beata 7 lipca 2014 - 13:43

Czesto robię cos takiego na obiad (trochę w tym własnej improwizacji i motywacji, by przemycic do obiadu trochę warzyw). Nawet nie wiedziałma, że to nazywa się leczo. Własnie mam cos takiego dzisiaj na kuchni. Teraz wiem co ja powiem dziecom co mamy na obiad. Dziękuję i pozdrawiam.
Gosiu, trochę ostatnio nie nadążam z komentowaniem. Ale zawsze z ogromną przyjemnoscią zaglądam na Twojego bloga, bo zawsze zmotywujesz mnie, by cos tam poeksperymetnowac w kuchni. Pozdrowienia Beata

Reply
napiecyku 7 lipca 2014 - 14:01

Dziękuję Beatka, również bardzo chętnie zaglądam do Ciebie 🙂

Reply
JustInka 7 lipca 2014 - 14:11

Leczo to moje ulubione wakacyjne danie obiadowe 🙂

Reply
dżemdżus 7 lipca 2014 - 21:46

A w dodatku nie trzeba stać nad nim i podgrzewać się dodatkowo ciepłem znad kuchenki. Doskonały pomysł na taką pogodę 🙂

Reply
kulinarny blog samanthy 8 lipca 2014 - 09:40

Rzeczywiscie szybki obiad, ale zawsze przepyszny 🙂

Reply
Pati 8 lipca 2014 - 11:01

Nie wyobrażam sobie lata bez leczo…

Reply
Ania 8 lipca 2014 - 11:16

uwielbiam! 🙂 przeważnie robię na jesien 🙂

Reply
Magda C. 8 lipca 2014 - 13:17

Pyszny pomysł na szybki obiad 🙂

Reply
lutka40 8 lipca 2014 - 22:05

pyszne!

Reply
Renula 8 lipca 2014 - 23:12

Kociołek dobrości! Uwielbiam leczo, a Twoje jest takie apetyczne na tych zdjęciach!

Reply
Kasia 9 lipca 2014 - 11:50

Leczo uwielbiam, codziennie mogłabym je jeść 🙂

Reply
Marta 10 lipca 2014 - 12:03

Bardzo prosty i szybki przepis 🙂 Rozkosz dla podniebienia 😀

Reply
czarodziejka smaków 10 lipca 2014 - 22:07

leczo zawsze kojarzy mi się z pełnią lata, kiedy warzyw jest pod dostatkiem. Pysznie wygląda!

Reply

Leave a Comment