Babeczki owsiane na kefirze z owocami

Dzisiaj mam dla Was przepis na proste babeczki z płatkami owsianymi i jabłkami. Zamiast jabłek mogą być porzeczki lub inne drobne owoce. Płatki owsiane można zastąpić otrębami. Babeczki pięknie wyrastają, długo utrzymują świeżość. Sprawdzą się jako zdrowa przekąska dla dorosłych i dzieci 🙂

IMG_0659

 

 

Składniki na 12 babeczek
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg mąki pszennej razowej
  • 1/2 szkl płatków owsianych
  • 3/4 szkl kefiru ( dałam trochę więcej )
  • 1/2 szkl cukru brązowego ( dałam trochę mniej )
  • 1/3 szkl oleju
  • 2 jajka
  • 10 dkg jabłek pokrojonych w drobna kostkę
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki kakao ( niekoniecznie )
  • spora szczypta cynamonu lub kardamonu
  • szczypta soli
Wszystkie produkty powinny być w temp. pokojowej.
Do miski daję  wszystkie sypkie produkty i dokładnie mieszam. Jajka ubijam na pianę, dodaję kefir i olej, wszystko mieszam. Dodaję suche składniki, owoce i mieszam. Jeżeli masa będzie bardzo gęsta można dodać trochę kefiru. Formę na babeczki wykładam papilotkami i napełniam ciastem. Babeczki posypuję płatkami owsianymi. Daję do lekko nagrzanego piekarnika i piekę 25 min w temp. 180 stopni. Gotowe babeczki studzę na kratce. Udanych wypieków 🙂

IMG_0738

 

 

 

komentarzy 26

  1. Ladylaura 5 czerwca 2014 at 18:05 Reply

    Świetne ,lubię dodatek płatków owsianych.

  2. czarodziejka smaków 5 czerwca 2014 at 21:18 Reply

    Cudeńka! Zakochałam się w nich 🙂

  3. Renata 5 czerwca 2014 at 21:27 Reply

    Przepis do wypróbowania:)Właśnie czekam na maszynkę do babeczek 🙂

  4. lutka40 5 czerwca 2014 at 22:20 Reply

    znowu ! – kuszenie .pięknie wyglądają i muszą byc smaczne

  5. Natalia - Poezja Smaku 6 czerwca 2014 at 00:23 Reply

    Piękne, wspaniale wyrosły!

  6. AGATA 6 czerwca 2014 at 10:12 Reply

    Smakowicie wyglądają.Pozdrawiam życząc miłego piątku.

  7. Gaja 6 czerwca 2014 at 11:54 Reply

    Babeczki to coś dla mnie – to potrafię wykonać! Na serio jestem cukierniczą nogą i tak miałam od zawsze 🙂 Ale babeczki mi wychodzą. Z innymi ciastami to nawet nie chodzi o to czy wychodzą, po prostu za coś bardziej skomplikowanego nawet nie chce mi się zabierać, a wszystko przez to, że teraz ciasto możemy kupić takie jakie chcemy. No i piekarnik przypala, bo to jakiś prymitywny model, a ja nie mogę go wymienić, ponieważ mieszkam w służbowym mieszkaniu 🙂 Złej tanecznicy to przeszkadza i rąbek spódnicy 😉

    • napiecyku 6 czerwca 2014 at 12:59 Reply

      Gaja, dokładnie to rozumiem…nie każdy to lubi. Pozdrawiam :))

    • napiecyku 6 czerwca 2014 at 13:08 Reply

      Doskonale to rozumiem. Pozdrawiam :))

  8. skoraq cooks 6 czerwca 2014 at 12:09 Reply

    mlask, mlask 🙂

  9. simply lifetime 6 czerwca 2014 at 13:29 Reply

    taka babeczka i szklanka mleka to pyszne śniadanie 🙂

  10. Trzy Apetyczne 6 czerwca 2014 at 17:33 Reply

    Racja, na śniadanie z mlekiem idealne! <3

  11. Jolanta Strażyc 6 czerwca 2014 at 21:02 Reply

    Coś dla mnie 🙂 Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis. Pozdrawia Gosiu 🙂

    • napiecyku 6 czerwca 2014 at 21:06 Reply

      Również pozdrawiam :))

  12. passionatka 6 czerwca 2014 at 22:40 Reply

    śniadanie <3

  13. roślinki hanny 7 czerwca 2014 at 19:30 Reply

    Właśnie upieklam ciasto z truskawkami to szybkie wg Twojego przepisu i jest bardzo dobre 🙂
    Jest juz jakio druga pozycja na liście moich ulubionych i najszybszych ciast 😉
    Pozdrawiam!

    • napiecyku 7 czerwca 2014 at 20:27 Reply

      Dziękuję Haniu :)) Pozdrawiam Serdecznie 🙂

  14. Magda C. 8 czerwca 2014 at 14:42 Reply

    Cudowne babeczki! I mega zdrowe <3

  15. kulinarny blog samanthy 10 czerwca 2014 at 10:36 Reply

    Smakowite i pięknie wyrosły, a na dodatek zdrowe 🙂

  16. Letycja 11 czerwca 2014 at 06:53 Reply

    Ciekawie się zapowiadają 🙂 Wypróbuję 🙂

  17. Królowa Karo 11 czerwca 2014 at 10:44 Reply

    Super! Taki zdrowy sposób na drugie śniadanie.

  18. Ola 1 marca 2016 at 17:46 Reply

    A czy zamiast mąki razowej mozna użyć mąki owsianej lub ryzowej?

    • napiecyku 1 marca 2016 at 18:01 Reply

      Ryżowej raczej nie polecam, ale owsianą jak najbardziej 🙂

  19. Ola 1 marca 2016 at 17:46 Reply

    I jeszcze czy zamiast cukru można dać miód ?

    • napiecyku 1 marca 2016 at 18:01 Reply

      Można dodać miód 🙂

  20. ewelina 18 stycznia 2017 at 15:46 Reply

    czy można dodać tylko mąki owsianej?i użyć miodu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *