Domowe paluszki-grissini

Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które było wypiekane już w XVI wieku. Paluszki są delikatne, kruche i trudno się od nich oderwać. Można do nich dodać mak, sezam, ulubione zioła, paprykę w płatkach czy czosnek. Najlepsze z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek. Sprawdzą się jako smaczna, imprezowa przekąska :)

IMG_8836

 

Składniki

  • 12 g drożdży
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżka maku do posypania
  1. Drożdże i cukier rozpuszczam w letniej wodzie. Zostawiam w ciepłym miejscu na 15 min.
  2. Kiedy drożdże zaczną pracować daję przesianą mąkę, resztę składników i wyrabiam ciasto.
  3. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ja wyrabiałam ok. 5 min. Gotowe ciasto daję do naoliwionej miski, przykrywam lnianą ściereczką i ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godz.
  4. Po tym czasie ciasto szybko wyrabiam i używając wałka rozciągam na prostokąt o grubości 3-4 mm. Tnę na paski o szerokości 2 cm. Paski smaruję oliwą i posypuję makiem.
  5. Każdy pasek skręcam i układam na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Piekę ok.10 min w temp.180 stopni. Paluchy powinny się lekko zrumienić, zbyt mocno przypieczone będą gorzkawe.
  6. Gotowe studzę na kratce. Smacznego :)

 

IMG_8899

Komentarze: 24

  1. Ladylaura 21 maja 2014 at 18:47 Reply

    Zachwycające chrupacze.

  2. Daniela 21 maja 2014 at 20:48 Reply

    Wyglądają pysznie! Nadają się do pogryzania, co bardzo lubię czynić, ale podobno od tego się tyje. Przepis przedkładam córce i mam nadzieję, że wkrótce będę się nimi raczyć! Pozdrawiam!

    • napiecyku 21 maja 2014 at 21:03 Reply

      Witam na blogu :) Pozdrawiam Serdecznie :)

  3. Gaja 21 maja 2014 at 22:27 Reply

    Do oliwy jak znalazł, lubię takie przekąski :)

  4. Ela 21 maja 2014 at 23:36 Reply

    Lubię coś schrupać i już widzę że mi zasmakuje :)))
    Pozdrawiam

  5. Zakątek Smaku 22 maja 2014 at 08:43 Reply

    Świetny pomysł na pyszną przekąskę :)

  6. Lena 22 maja 2014 at 09:16 Reply

    Dziekuje za wizyte na moim blogu.Widzę,ze u Ciebie jest bardzo apetycznie, warto dodać do obserwowanych,pozdrawiam,Lena:-)

    • napiecyku 22 maja 2014 at 09:44 Reply

      Witam na blogu, również pozdrawiam :)

  7. dżemdżus 22 maja 2014 at 10:57 Reply

    Ślicznie zwinięte i idealne do wszystkiego. Pysznie się prezentują

  8. Królowa Karo 22 maja 2014 at 11:13 Reply

    Świetny pomysł i alternatywa dla tradycyjnych paluszków.

  9. aleksandra 22 maja 2014 at 13:39 Reply

    Ale Ty gotujesz! jestem pod wrażeniem, biorąc pod wagę że dla mnie każdy obiad to wejście na szczyt górski:) pozdrawiam serdecznie i zapraszam do częstych odwiedzin :)

    • napiecyku 22 maja 2014 at 13:46 Reply

      Dziękuję, skorzystam z zaproszenia :))

  10. Olka 22 maja 2014 at 17:31 Reply

    Uwielbiam je :) bardzo zgrabne,, zawijaski,,Ci wyszły :))

  11. Pati 22 maja 2014 at 19:41 Reply

    Rewelacyjna przekąska!

  12. Jolanta Strażyc 22 maja 2014 at 22:01 Reply

    Wyglądają znakomicie. Chętnie bym pochrupała :)

  13. domowacukierniaewy.blox.pl 22 maja 2014 at 22:47 Reply

    Prezentują się świetnie, pyszna przekąska :)

  14. Natalia - Poezja Smaku 22 maja 2014 at 23:37 Reply

    Wspaniała przegryzka :)

  15. Anita 24 maja 2014 at 14:31 Reply

    jakie piękne – równiutkie , po prostu perfekcyjne

  16. lutka40 26 maja 2014 at 10:18 Reply

    świetny pomysł !

  17. Magda C. 26 maja 2014 at 10:29 Reply

    Muszę je w końcu zrobić na imprezę, tak mnie kuszą :)

  18. Ania 26 maja 2014 at 23:15 Reply

    idealne chrupacze 😀 świetne do nauki przed sesją :)

  19. kulinarny blog samanthy 27 maja 2014 at 14:06 Reply

    Pyszne domowe paluchy, lubię także z kminkiem :)

  20. Andźka 2 czerwca 2014 at 07:15 Reply

    Pięknie zarumienione. Ja również lubię takie smakołyki i zapewne też miałabym problem z oderwaniem się od nich :)

  21. passionatka 2 czerwca 2014 at 21:30 Reply

    Uwielbiam pieczywo z dodatkiem oliwy, te paluszki pewnie też przypadłyby mi do gustu :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *