Placuszki jogurtowe z truskawkami

Placuszki na jogurcie to dobry pomysł na ciepłe śniadanie, słodki obiad lub deser dla dzieci. Pomyślałam o tych placuszkach, kiedy zobaczyłam czerwone, pięknie pachnące truskawki. Pewna starsza pani, widząc jak wybieram owoce, ostrzegała…nie kupuj tego dziecko….to sama chemia…z Holandii, albo z Niemiec…Tak wiem, ale tylko kilka…więcej nie kupię… Placuszki szybo się smażą, zamiast truskawek można dodać plasterki jabłka lub gruszki. Ja podaję z cukrem pudrem, ciekawie smakują również z syropem klonowym:)

IMG_2729

Składniki

  • 300g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  1. Jajka lekko ubijam z cukrem, dodaję jogurt i całość dokładnie mieszam.
  2. Dodaję olej, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Truskawki myję i kroję na grubsze plasterki.
  4. Na niewielką ilość rozgrzanego oleju łyżką nakładam placuszki.
  5. Na każdy daję po dwa plasterki truskawki. Po ok. dwóch minutach smażenia obracam na drugą stronę i ponownie smażę ok. dwie minuty (powinny się zrumienić). Podaję ciepłe z cukrem pudrem. Smacznego!!!

IMG_2750

Tagi: ,

Komentarze: 3

  1. Magda C. 6 lutego 2014 at 15:40 Reply

    Jakie śliczne te placuszki! I z truskawkami… oj jak ja bym takie zjadła :)

    • napiecyku 6 lutego 2014 at 15:42 Reply

      Twoje wypieki są nie mniej apetyczne:))

  2. wenus-lifestyle 19 lutego 2014 at 17:51 Reply

    Świetnie wyglądają 😛 Jeszcze nie robiłam placuszków z truskawkami 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *