Pstrąg pieczony

Ryby to nie tylko smaczny zamiennik za inne gatunki mięs, ale również bardzo korzystne dla naszego zdrowia źródło białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Dodatkowo 100g wieprzowiny zawiera 200-300mg cholesterolu, a mięso pstrąga 50mg.

Obiad z pstrągiem w roli główniej to również sposób na szybki posiłek, przy małym nakładzie pracy, a takie lubimy przecież najbardziej. Polecam również na kolację we dwoje:)

IMG_1157Składniki

  • 2 pstrągi
  • 1 brokuł
  • po pół łyżeczki tymianku i szałwii
  • 2 świeże gałązki koperku
  • sól i pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki miękkiego masła
  • przyprawa domowa do zup i sosów
  1. Ryby dokładnie oczyszczam pod bieżącą wodą ( nożem zdrapuję śluz i nieczystości, usuwam oczy).
  2. Skrapiam sokiem z cytryny.
  3. Brokuł gotuję w wodzie z łyżką domowej przyprawy do zup ok.5min. Po tym czasie wyciągam z wody.
  4. Masło mieszam z tymiankiem i szałwią, smaruję ryby z zewnątrz i w środku.
  5. Do środka daję gałązkę koperku (jeżeli lubicie, może być pietruszka)
  6. Delikatnie doprawiam pstrąga solą i pieprzem cytrynowym.
  7. Ryby daję na blaszkę wyłożoną  folią aluminiową i piekę w nagrzanym piekarniku ok.20 min. (długość pieczenia zależy od wielkości ryby). Ja piekę pstrąga w opiekaczu ok.12min. Ryby podaję z kawałkami brokułów, można dodać cząsteczki cytryny. Smacznego!!!

IMG_1164

Komentarze: 13

  1. mojamalakuchnia.wordpress.com 14 stycznia 2014 at 13:23 Reply

    Uwielbiam pieczonego pstrąga ; )

  2. Magda C. 14 stycznia 2014 at 16:32 Reply

    Piękny jest! Bardzo lubię takiego pieczonego pstrąga :)

  3. ladylaurabloq 14 stycznia 2014 at 16:57 Reply

    No ,no ,ale pyszne danie rybne!.

  4. Ciążowe Zachcianki 14 stycznia 2014 at 20:57 Reply

    Pstrąg z brokułami to idealna propozycja obiadowa. Lubię ryby i często je przyrządzam.

  5. Natalia 15 stycznia 2014 at 00:16 Reply

    Ja także lubię tak przyrządzać pstrąga, jest pyszny :)

  6. Niippi 15 stycznia 2014 at 07:11 Reply

    szkoda,że wcześniej nie dodałaś przepisu bo ja ostatnio robiłam pstrąga i schrzaniłam go po całości heheh :)

    • napiecyku 15 stycznia 2014 at 10:30 Reply

      Paulinka, następnym razem będzie lepiej:))

  7. Anita 15 stycznia 2014 at 11:31 Reply

    Świetny obiad i kolacja też.:)

  8. Jolanta Starys 15 stycznia 2014 at 15:40 Reply

    Pięknie podana, uwielbiam ryby w każdej postaci :)

  9. Magia Mozaiki 24 stycznia 2014 at 08:55 Reply

    Bardzo lubię takie obiady :) Następnym razem spróbuję przyrządzić pstrąga z takim ziołowym masłem. Pozdrawiam :)

  10. Mariusz 4 maja 2015 at 19:56 Reply

    świetny pomysł na szybkie danie
    chociaż jak dla mnie to trzeba znaleźć zastępstwo za brokuła 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *