Pierogi z kapustą i grzybami

Skoro jest przepis na ciasto, nie może zabraknąć przepisu na farsz. Do farszu potrzebne będą kapusta kiszona, cebulki i suszone grzybki. Farsz do pierogów można przygotować dzień wcześniej. Pierogi robię zwykle dwa tygodnie przed Wigilią i zamrażam. W dzień wigilijny gotuję w wodzie z oliwą, odcedzam i przekładam na patelnię (należy uważać aby się nie posklejały). Tuż przed podaniem przesmażam na masełku, są aromatyczne i chrupiące. Polecam:)

Z dań wigilijnych polecam również struclę z makiem i rosół z karpia

IMG_9266

Składniki na farsz

  • 700g kapusty kiszonej
  • szklanka suszonych grzybków
  • 2 cebulki pokrojone w kostkę
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Grzyby moczę całą noc, odcedzam i kroję na mniejsze kawałki. Kapustę krótko gotuję (2 min), odcedzam i studzę. Partiami wyciskam nadmiar wody i kroję. Cebulkę przesmażam na oleju, dodaję kapustę i grzybki. Całość smażę ok 2-3 min. cały czas mieszając, przyprawiam do smaku, ja kapustę doprawiam przyprawą domową. Farsz gotowy.

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  •  pełna łyżka masła
  • szczypta soli

Masło rozpuszczam w wodzie. Mąkę i sól daję do miseczki w środek wbijam jajko i zaczynam wyrabiać dolewając stopniowo ciepłą wodę z rozpuszczonym masłem. Ciasto wyrabiam kilka minut do czasu, aż będzie elastyczne i gładkie. Gotowe owijam w lnianą ściereczkę i odstawiam na pół godziny.

Dzielę ciasto na dwie części, jedną ponownie odstawiam, a drugą rozwałkowuję na grubość 2mm. Szklanką wycinam kółka, na środek każdego daję farsz. Zlepiam brzegi (przy tej czynności delikatnie moczę wewnętrzną stronę kółka z jednej strony, wtedy brzegi lepiej się zlepiają, można dociskać brzegi widelcem). Czynność powtarzam z drugą połową ciasta. Gotowe pierogi gotuję, lub szczelnie zamknięte przechowuję w zamrażarce. Smacznego!!!

IMG_9204

Komentarze: 16

  1. Shiral 12 grudnia 2013 at 09:44 Reply

    Pierogi z kapustą i grzybami są moim hitem na wigilię, zjadam ich najwięcej z całej rodziny:)

  2. napiecyku 12 grudnia 2013 at 09:57 Reply

    Ja przepadam za makówką:)

  3. galantyna.pl 12 grudnia 2013 at 12:12 Reply

    Nie wyobrażam sobie Wigilii bez takich pierogów :)

  4. napiecyku 12 grudnia 2013 at 12:13 Reply

    Pozdrawiam:)

  5. ladylaurabloq 12 grudnia 2013 at 13:29 Reply

    Pierogi uwielbiam z każdym farszem .

  6. napiecyku 12 grudnia 2013 at 13:45 Reply

    Ja lubię na słodko, ale z kapustą też nie gardzę:)

  7. CI MI W DUSZY GRA 12 grudnia 2013 at 16:12 Reply

    Zajrzałam tu do Ciebie i narobiłaś mi smaku na pierożki, aż zaczęłam się oblizywać jak moje koty na widok jedzenia.
    Pozdrawiam serdecznie!!!

  8. napiecyku 12 grudnia 2013 at 16:24 Reply

    Również pozdrawiam:)

  9. Nippi 12 grudnia 2013 at 16:40 Reply

    wigilijne pierogi są najlepsze na świecie, a pomyśleć że kiedyś ich nie lubiłam :)

  10. domowacukierniaewy 12 grudnia 2013 at 17:15 Reply

    Uwielbiam pierogi, gdyby jeszcze chciałoby mi się je lepić tak często, jak mam na nie ochotę 😉 Twoje wyglądają pysznie!

    • napiecyku 12 grudnia 2013 at 18:27 Reply

      Tak, gdyby nie to lepienie…ale sklepowe nie smakują tak dobrze:)

  11. domowacukierniaewy 12 grudnia 2013 at 17:15 Reply

    Uwielbiam pierogi, gdyby jeszcze chciałoby mi się je lepić tak często, jak mam na nie ochotę 😉 Twoje wyglądają pysznie!

  12. domowacukierniaewy 12 grudnia 2013 at 17:15 Reply

    Uwielbiam pierogi, gdyby jeszcze chciałoby mi się je lepić tak często, jak mam na nie ochotę 😉 Twoje wyglądają pysznie!

    • napiecyku 12 grudnia 2013 at 18:27 Reply

      Tak, gdyby nie to lepienie…ale sklepowe nie smakują tak dobrze:)

  13. napiecyku 12 grudnia 2013 at 18:28 Reply

    Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *