Szybkie klopsiki z sosem pomidorowym

Tego typu klopsiki robię dosyć często, do tej pory jednak nie dodawałam do nich parmezanu czy innego sera. Przepis, nieco przeze mnie zmodyfikowany znalazłam na blogu Mojamałakuchnia i już wczoraj łopatkę, którą miałam przeznaczoną na gulasz zamieniłam na szybkie klopsiki. Wybór bardziej ekonomiczny, smaczny i bardzo trafiony. Klopsiki smakują z sosem pomidorowym, słodko-kwaśnym czy koperkowym, podane do ryżu lub makaronu. Polecam:)

IMG_9048

Składniki

  • 1/2 kg mielonej łopatki
  • 3 łyżki startego parmezanu lub innego sera żółtego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 mniejsza cebulka drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego
  • mały kubek śmietanki 30% (niekoniecznie)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Do miseczki daję mielone, ser, bułkę tartą, jajko, cebulkę, czosnek, przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam. Mokrymi dłońmi formuję klopsiki nieco większe od orzecha włoskiego. Pulpety daję na rozgrzany olej i smażę z każdej strony na złoty kolor.

Sos pomidorowy podgrzewam, dodaję śmietankę i domową przyprawę do zup i sosów. Do sosu daję pulpety, całość gotuję na bardzo małym ogniu ok. 8 min. Smacznego!!!

IMG_9039

IMG_9068

Komentarze: 14

  1. Kulinarne Inspiracje 9 grudnia 2013 at 17:35 Reply

    pycha :)

  2. mojamalakuchnia.wordpress.com 9 grudnia 2013 at 18:35 Reply

    cieszę się, że przepis zamieszczony na moim blogu był inspiracją. zrobione przez Ciebie klopsiki także prezentują się bardzo smakowicie. pozdrawiam ciepło!: )

  3. Alina w. 9 grudnia 2013 at 21:01 Reply

    sos ma piękny kolor, klopsiki tez apetyczne

  4. EcoVitalRewolucjeNaTalerzu 10 grudnia 2013 at 12:13 Reply

    Pierwsze, co się rzuca w oczy, to właśnie ten sos :). I wszystko pięknie podane :)

  5. galantyna.pl 10 grudnia 2013 at 16:14 Reply

    Pyszny obiadek.

  6. domowacukierniaewy 10 grudnia 2013 at 16:46 Reply

    Ale pyszności :)

  7. domowacukierniaewy 10 grudnia 2013 at 16:46 Reply

    Ale pyszności :)

  8. ladylaurabloq 10 grudnia 2013 at 16:59 Reply

    Ależ pysznie!.

  9. Salvador Dali 10 grudnia 2013 at 17:07 Reply

    ja nadziewam środek kulki kawałkiem sera, też doobre :)
    Podoba mi się dod tego sosu, muszę spróbować tak podać :)

  10. Jolanta Starys 10 grudnia 2013 at 18:57 Reply

    Niezwykle apetycznie wyglądają i pięknie podane :) Pozdrawiam :)

  11. napiecyku 10 grudnia 2013 at 19:15 Reply

    Muszę spróbować Twojego sposobu. Pozdrawiam:)

  12. Shiral 10 grudnia 2013 at 21:32 Reply

    Mmmm jak smakowicie wyglądają!

  13. napiecyku 9 grudnia 2013 at 18:36 Reply

    Również pozdrawiam, klopsy są naprawdę smakowite:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *