Ciasto na pierogi

 Pierogi  często robię latem, lubimy pierogi z jagodami i truskawkami. Zimą obowiązkowo lepię pierogi na Wigilię. Zawsze korzystam z tego samego przepisu, w skład którego wchodzi mąka, gorąca woda, jajko i masło. Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, co ułatwia lepienie pierogów, a pierogi są miękkie i delikatne w smaku:)

IMG_9113

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  •  pełna łyżka masła
  • szczypta soli

Masło rozpuszczam w wodzie. Mąkę i sól daję do miseczki w środek wbijam jajko i zaczynam wyrabiać dolewając stopniowo ciepłą wodę z rozpuszczonym masłem. Ciasto wyrabiam kilka minut do czasu, aż będzie elastyczne i gładkie. Gotowe owijam w lnianą ściereczkę i odstawiam na pół godziny.

Dzielę ciasto na dwie części, jedną ponownie odstawiam, a drugą rozwałkowuję na grubość 2-3mm. Szklanką wycinam kółka, na środek każdego daję farsz. Zlepiam brzegi (przy tej czynności delikatnie moczę wewnętrzną stronę kółka z jednej strony, wtedy brzegi lepiej się zlepiają). Czynność powtarzam z drugą połową ciasta. Gotowe pierogi gotuję, lub szczelnie zamknięte przechowuję w zamrażarce. Smacznego!!!

IMG_9264

Komentarze: 16

  1. Natalia - Poezja Smaku 11 grudnia 2013 at 01:10 Reply

    Nie wyobrażam sobie wigilii bez pierogów :)

  2. Pan Deserek :) 11 grudnia 2013 at 09:46 Reply

    To prawda dobre ciasto na pierogi to więcej niż połowa sukcesu :) koniecznie muszę wypróbować ten przepis w tym orku na święta 😉

    • napiecyku 11 grudnia 2013 at 10:14 Reply

      Mam nadzieję, że będzie smakować:)

  3. wiktorkowa 11 grudnia 2013 at 12:30 Reply

    ciasto rzeczywiście wygląda na elastyczne :) nie jestem fanką robienia pierogów, ale uwielbiam je jeść:) Twoje z chęcią bym spróbowała na obiad:)

  4. ladylaurabloq 11 grudnia 2013 at 14:12 Reply

    Ja też mam swoją sprawdzą metodę na ciasto ,mąkę zalewam gorącom wodą i dopiero po przestygnięciu wyrabiam z pozostałymi składnikami ,zamiast masła daję oliwę z oliwek ,też jest elastyczne .Bardzo mi się podoba pierwsze zdjęcie.

    • napiecyku 11 grudnia 2013 at 15:07 Reply

      Tez ciekawy sposób, muszę spróbować:)

  5. mojamalakuchnia.wordpress.com 11 grudnia 2013 at 15:46 Reply

    Nie wiem jak to jest, ale jak ja zaczynam rano lepić pierogi to obiad jest na godzinę około 15.30-16:00 i wszyscy podjadają słodycze, bo tak długo mi to zajmuje heheh. Pierogi, z każdym nadzieniem, zawsze są pyszne!: )

    • napiecyku 11 grudnia 2013 at 15:52 Reply

      To prawda…zewsząd otaczają mnie pierogi… będą mi się śniły w nocy:)

  6. Ciążowe Zachcianki 11 grudnia 2013 at 19:57 Reply

    Takiego przepisu na ciasto jeszcze nie próbowałam. Święta się zbliżają więc będzie okazja wypróbować, wyglądają smakowicie:)
    O, i widzę, że są u Ciebie przeliczniki wag. To bardzo przydatne.

    • napiecyku 11 grudnia 2013 at 19:59 Reply

      Mam nadzieję, że będzie ciasto będzie smakowało:)

  7. Mątewka 11 grudnia 2013 at 21:03 Reply

    Ja co prawda robię „na oko” ale z identycznych składników:)

  8. skoraq cooks 11 grudnia 2013 at 21:09 Reply

    Na razie nie planuję lepić pierogów, bo wyręcza mnie w tym mama, ale przepis warto znać :-)

  9. Ola in the kitchen 11 grudnia 2013 at 21:43 Reply

    Ja dodaje olej zamiast masła. Będę musiała kiedyś spróbować twojej wersji 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *