Domowa przyprawa do mięs, zup i sosów

Namawiam do przygotowania własnej przyprawy z suszonych jarzyn, soli, kurkumy i innych przypraw. Osoby, które dysponują suszarką do grzybów i jarzyn mogą suszyć nie tylko zielone części, ale także korzeń marchewki, pietruszki, cebuli czy selera.

Gotową, suszoną mieszankę można dostać w sklepach, ważne aby nie zawierała wzmacniaczy smaku i zapachu. Natkę pietruszki, selera i lubczyku można także suszyć w domowych warunkach. Wysuszone jarzyny, przyprawy i sól kamienną miksujemy, lub zmieszane przesypujemy do młynka i z czystym sumieniem przyprawiamy zupy, sosy, ryby i mięsa. Gorąco Polecam:)

IMG_6876

Składniki

  • 200g suszu warzywnego (marchew, cebula, korzeń pietruszki, selera, por)
  • 4 łyżki suszonej natki pietruszki, lubczyku, selera
  • 3 łyżki soli morskiej
  • 2 łyżki kurkumy

Oczywiście warzywa, przyprawy, zioła i proporcje można zmieniać.

IMG_6876

Komentarze: 4

  1. Basinepichcenie 6 listopada 2013 at 04:49 Reply

    Pomysłowo, spotkałam się już na kilku blogach z podobnymi przepisami… w każdym bądź razie teraz przydałaby się suszarka do warzyw 😀 najpierw chorowałam na maszynkę, a teraz czas na suszarkę… ale poczekam. Na facebooku Eco Gotowanie można wygrać, może akurat się uda 😉

  2. tutusia 6 listopada 2013 at 09:14 Reply

    Robię podobną – sprawdza się doskonale :)

  3. napiecyku 6 listopada 2013 at 11:57 Reply

    Ja tez poluję na suszarkę:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *