Namawiam do przygotowania własnej przyprawy z suszonych jarzyn, soli, kurkumy i innych przypraw. Osoby, które dysponują suszarką do grzybów i jarzyn mogą suszyć nie tylko zielone części, ale także korzeń marchewki, pietruszki, cebuli czy selera.
Gotową, suszoną mieszankę można dostać w sklepach, ważne aby nie zawierała wzmacniaczy smaku i zapachu. Natkę pietruszki, selera i lubczyku można także suszyć w domowych warunkach. Wysuszone jarzyny, przyprawy i sól kamienną miksujemy, lub zmieszane przesypujemy do młynka i z czystym sumieniem przyprawiamy zupy, sosy, ryby i mięsa. Gorąco Polecam:)
Składniki
- 200g suszu warzywnego (marchew, cebula, korzeń pietruszki, selera, por)
- 4 łyżki suszonej natki pietruszki, lubczyku, selera
- 3 łyżki soli morskiej
- 2 łyżki kurkumy
Oczywiście warzywa, przyprawy, zioła i proporcje można zmieniać.
4 komentarze
Pomysłowo, spotkałam się już na kilku blogach z podobnymi przepisami… w każdym bądź razie teraz przydałaby się suszarka do warzyw 😀 najpierw chorowałam na maszynkę, a teraz czas na suszarkę… ale poczekam. Na facebooku Eco Gotowanie można wygrać, może akurat się uda 😉
Robię podobną – sprawdza się doskonale 🙂
Pozdrawiam:)
Ja tez poluję na suszarkę:)