Domowa pieczeń ze schabu

Prawie każdy czasami ma ochotę na domowy dodatek do chleba w postaci pasztetu lub pieczeni. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować pieczeń ze schabu. Mięso z tego przepisu nie jest suche i znakomicie nadaje się nie tylko do pieczywa, ale również jako dodatek do obiadu. Schab jest gotowany, a następnie pieczony z cebulką.  Myślę, że znakomicie sprawdzi się na święta:)

Polecam również konserwę domową z łopatki wieprzowej

IMG_8526Składniki

  • 1.20 kg schabu bez kości
  • 3 cebule pokrojone w krążki
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • estragon, majeranek, rozmaryn, tymianek po pół łyżeczki
  • sól

W garnku gotuję wodę z dwoma łyżeczkami soli, kiedy woda się zagotuje dodaję zioła i mięso. Schab gotuję 20min. Zostawiam w wodzie do czasu, aż woda lekko przestygnie. Wyciągam schab, osuszam, nacieram czosnkiem i z każdej strony obkładam cebulką. Tak przygotowany owijam w folię aluminiową i daję do nagrzanego piekarnika. Piekę w temp.200 stopni ok. 40min. Smacznego!!!

IMG_8529

Komentarze: 12

  1. Paula 30 listopada 2013 at 16:51 Reply

    Świetny pomysł, a w święta można odskoczyć od zwykłych sklepowych bezsmakowych wędlin :) Zapisuje w zakładkach mam nadzieje, że nie zapomnę zrobić 😉

  2. Karmel-itka 30 listopada 2013 at 18:20 Reply

    uwielbiam domowe pieczenie. są świetne na ciepło jako obiad bądź na kanapeczki, jako domowa wędlina :]

  3. napiecyku 30 listopada 2013 at 18:54 Reply

    Pozdrawiam:)

  4. potravelblog 30 listopada 2013 at 22:35 Reply

    Bardzo lubię i często robię domowe wędliny. Mam kawałek schabu, jutro przygotuję ten:)

  5. napiecyku 30 listopada 2013 at 22:40 Reply

    Pozdrawiam:)

  6. Zakątek Smaku 1 grudnia 2013 at 10:49 Reply

    Pyszna domowa wędlina! :)

  7. ladylaurabloq 1 grudnia 2013 at 12:39 Reply

    o ,ale apetyczna ,miłego dnia!.

  8. napiecyku 1 grudnia 2013 at 12:49 Reply

    Dla Ciebie również:)

  9. mojamalakuchnia.wordpress.com 2 grudnia 2013 at 23:14 Reply

    schab musiał być pyszny. moja mama taki robi : )

  10. napiecyku 3 grudnia 2013 at 09:32 Reply

    Ja również ten przepis mam od mamy:)

  11. Renata 3 grudnia 2013 at 19:48 Reply

    fantastyczny przepis!! takiego jeszcze nie robiłam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *