Sernik bez mąki

Ten pyszny sernik nie do końca jest pozbawiony mąki. Skrobię zastępują ziemniaki, wcześniej obrane i ugotowane. Przy miksowaniu skrobia zawarta w komórkach ziemniaków  ulega rozklejeniu i tworzy kleik skrobiowy, dlatego masa ma konsystencję kleistą. Składniki można ucierać robotem, ja ucierałam ręcznie w makutrze. Można wykończyć czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Polecam !!!

IMG_5505

Składniki

  • 75dkg zmielonego sera białego
  • 12,5 dag masła
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • budyń o smaku waniliowym

IMG_5484

Wykonanie

  1. Ugotowane ziemniaki z serem rozbijam na gładki krem
  2. Ucieram cukier puder z masłem, ucierając dodaję stopniowo żółtka z masą serowo-ziemniaczaną
  3. Dodaję przesiany budyń z proszkiem do pieczenia
  4. Dodaję pianę ubitą z białek i delikatnie mieszam
  5. Całość przelewam do tortownicy o śr. 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W moim piekarniku piekłam godzinę w temp.170 stopni. Smacznego!!!

Tagi:

Komentarze: 8

  1. ladylaurabloq 6 października 2013 at 14:58 Reply

    Pysznie wygląda,ja ugotowane ziemniaki zawsze dodaję do drożdżowego ciasta ,jest dłużej świeże,pozdrawiam.

  2. jantar92 6 października 2013 at 18:06 Reply

    Pozdrawiam:)

  3. gin 7 października 2013 at 12:01 Reply

    Prezentuje się wyjątkowo kusząco :)

  4. jantar92 7 października 2013 at 15:07 Reply

    Dziękuję:)

  5. gość 20 stycznia 2014 at 13:26 Reply

    Wygląda fajnie, ale ziemniaki do sernika? hmmmm

  6. gość 20 stycznia 2014 at 13:26 Reply

    Wygląda fajnie, ale ziemniaki do sernika? hmmmm

    • napiecyku 20 stycznia 2014 at 14:28 Reply

      Dla mnie też to było nieco dziwne, ale spróbowałam i zasmakowałam:))

  7. napiecyku 20 stycznia 2014 at 14:28 Reply

    Dla mnie też to było nieco dziwne, ale spróbowałam i zasmakowałam:))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *