Konfitura z pigwy

Nikt nie przejdzie obojętnie obok pigwy, każdy jest ciekawy owoców, które kształtem przypominają gruszkę, ale są spokrewnione z jabłonią. Można je jeszcze spotkać na wioskach, gdzie z owoców wytwarzane są konfitury, galaretki, nalewki. Jabłonie i grusze uszlachetnia się często na podkładach z pigwy, by uczynić drzewa bardziej odporne. Jej owoce mają bardzo silny smak i nie nadają się do jedzenia na surowo, zawierają natomiast dużo witaminy C i już nasi przodkowie stosowali owoce pigwy na schorzenia układu trawiennego. Jeżeli macie dostęp do owoców polecam konfiturę, pyszną do herbaty, bułeczek lub drożdżowego ciasta:)

IMG_5590Składniki

1kg. obranych i wypestkowanych owoców pigwy, 5 szklanek cukru, sok z połowy cytryny

  • Czyste owoce obieram, usuwam gniazdka nasienne (nie wyrzucam) , kroję na kawałki, przekładam do miseczki i zalewam wrzątkiem. Trzymam w cieple 30min
  • Wyjmuję owoce łyżką cedzakową i ponownie wsadzam do naczynia z zimną wodą na 30min
  • Do ciepłej wody, w której blanszowały się owoce daję skórki, gniazdka nasienne i gotuję na małym ogniu 30min, cedzę przez gęste sito i do czystego wywaru daję cukier i mieszając gotuję syrop.
  • Wychłodzone owoce przekładam do gorącego syropu i trzymam 30 min.
  • Po tym czasie zaczynam smażyć konfitury, od momentu zagotowania 10min. Czynność tą powtarzam czterokrotnie, zawsze po ok.8 godz przerwy.
  • Przy ostatnim smażeniu dodaję sok z cytryny. Gorące przekładam do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcam. Przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego!!!

IMG_5572

Komentarze: 6

  1. Monika So 8 października 2013 at 19:39 Reply

    uwielbiam herbatkę z pigwą:) taką zasypana cukrem w słoiku pycha! konfitury jeszcze nie jadłam:)

    • jantar92 8 października 2013 at 19:43 Reply

      Monika, pigwę zasypaną cukrem pasteryzujesz?

  2. Emilia 26 października 2013 at 09:48 Reply

    Gniazdka nasienne razem z pestkami trzeba gotować ?

    • jantar92 26 października 2013 at 10:31 Reply

      Ja gotowałam całe gniazdka nasienne, ale pestek można się pozbyć. Pozdrawiam:)

  3. Emilia 26 października 2013 at 09:48 Reply

    Gniazdka nasienne razem z pestkami trzeba gotować ?

  4. jantar92 26 października 2013 at 10:46 Reply

    Jedne źródła podają, że pestki pigwy są trujące, inne że nie. Polecam pozbyć się pestek dla tak zwanego świętego spokoju. Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *