Jabłka zapiekane z miodowym sosem

Kiedy myślę o zapiekanych jabłkach, na myśl nasuwa się podwieczorek na kolonii, czy w przedszkolu. Bardzo lubiłam zapiekane jabłka z sosem waniliowym lub z budyniem, zajadałam się nierzadko prosząc o repetę. Dzisiaj w myśl akcji Adoptuj Pszczołę przygotowałam jabłka zapiekane z sosem miodowym. Polecam ten nieco wyszukany ale smaczny i bardzo prosty deser:)

IMG_5941

Składniki

  • 2 jabłka
  •  filiżanka pokruszonych orzechów, migdałów i  żurawiny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka przyprawy korzennej lub cynamonu
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej z dwoma łyżkami zimnej wody
  • 1 łyżka brązowego cukru
  1. Jabłka myję i specjalnym nożykiem usuwam gniazdka nasienne.
  2. Do małej miseczki daję żurawinę, orzechy, sok z cytryny, łyżkę brązowego cukru, cynamon i wszystko mieszam.
  3. Mieszanką wypełniam środek każdego jabłka.
  4. Jabłka daję do foremki i piekę  w temperaturze 200 stopni ok.30min
  5. Podgrzewam sok jabłkowy i zagęszczam go mąką kukurydzianą, kiedy zgęstnieje odstawiam z ognia. Dodaję miód i dokładnie mieszam.
  6. Upieczone jabłka polewam gorącym sosem i od razu podaję. Smacznego!!!

IMG_5968

Komentarze: 4

  1. magda 19 października 2013 at 19:34 Reply

    ten miodowy sos jest genialnyyyy!

  2. jantar92 19 października 2013 at 20:23 Reply

    Pozdrawiam:)

  3. gin 19 października 2013 at 21:18 Reply

    Pyszne takie jabłka :) Smaki dzieciństwa :)

  4. jantar92 20 października 2013 at 17:56 Reply

    Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *