Tort orzechowy z serkiem mascarpone

                                      Kto nie lubi orzechów laskowych?

Próbowaliście kiedyś biszkoptu z orzechami laskowymi ? Jeżeli nie musicie to nadrobić, ten biszkopt ma wyjątkowy, charakterystyczny, orzechowy smak. Nie ma potrzeby go nawilżać, ponieważ jest wilgotny sam w sobie. Dzisiaj z bitą śmietaną i serkiem mascarpone. Gorąco polecam !!!

IMG_3863

Składniki na biszkopt

  • 8 jajek w temp. pokojowej
  • 1 szkl. cukru
  • 8 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 20 dkg.orzechów laskowych mielonych
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijam z cukrem na najniższych obrotach do czasu, aż  piana stanie się puszysta i lśniąca. Dodaję stopniowo żółtka i znowu ubijam na sztywną pianę.

Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam. Dodaję orzechy i mieszam tylko do połączenia składników.

Masę przekładam do tortownicy o średnicy 26 cm., wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Biszkopt daję do nagrzanego piekarnika i piekę ok 45 min. w temp.180 stopni, do suchego patyczka Biszkopt studzę i dzielę na dwie części.

Jeżeli chcesz ubić białka, pamiętaj, by miseczka i widełki od miksera były suche i do białek nie dostała się nawet odrobina żółtka.

Składniki na krem

  • 200g. śmietany kremówki mocno schłodzonej
  • 250g. serka mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijam do czasu, aż zgęstnieje. Dodaję cukier, śmietan-fix i nadal ubijam. Na końcu daję serek mascarpone. Po dodaniu serka składniki mieszam krótko, tylko do połączenia. Krem gotowy.

Tort przełożyłam kremem i ozdobiłam czekoladą.( tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej z trzema łyżkami mleka ). Tort przechowuję w lodówce. Smacznego!!!

IMG_3814

Tagi:

Komentarze: 4

  1. Pink Hungry 7 września 2013 at 20:13 Reply

    wygląda rewelacyjnie! uwielbiam takie rustykalne klimaty

  2. ladylaurabloq 7 września 2013 at 20:14 Reply

    Smaczny tort,piekłam kiedyś ciasto z orzechami laskowymi zamiast mąki ,ciekawy smak ,pozdrawiam.

  3. Gargamel i Hogata 25 lutego 2014 at 15:25 Reply

    Niesamowity blog ;-). Aczkolwiek nie można na niego za często wchodzić;bo zaraz człowiekowi chce się do kuchni schodzić coby życie sobie osłodzić ;-). Rewelacyjna formuła i świetne przepisy ;-).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *