Tarta z gruszką maja ulubiona

Kiedyś, tarta kojarzyła mi się głównie ze starymi amerykańskimi kreskówkami. Najczęściej kończyła swój żywot na głowie któregoś z głównych bohaterów. Odkąd jednak zjadłam swoją pierwszą w życiu tartę, zyskałam świeże, bardzo pozytywne spojrzenie na to ciasto – deser. Dzisiaj tarta z gruszką wg. Kotlet TV.

Pachnie i smakuje jak sernik. Dosłownie rozpływa się w ustach. Najbardziej smakuje na ciepło. Gorąco polecam !!!

IMG_4148

Składniki na ciasto kruche

  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50g wody
  • szczypta soli

Wszystkie składniki daję do miseczki i energicznie wyrabiam ciasto. Gotowe ciasto daję do lodówki na 30 min. Po tym czasie wylepiam ciastem foremkę na tartę a ciasto nakłuwam widelcem. Przykrywam papierem do pieczenia, na papier wysypuję fasolki. Ciasto piekę z fasolkami ok. 15min, usuwam fasolki, papier i piekę jeszcze 5 min.

IMG_4098

Obłożenie

  • 2 twardsze gruszki pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 jaja
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Ręcznie ubijam jaja z cukrem na puszystą pianę, dodaję resztę składników i mieszam do połączenia.

Na upieczony kruchy spód wykładam gruszki, a na gruszki wylewam masę. Całość piekę 25-30min w temp.190 stopni. Smacznego!!!

IMG_4181

Tagi:

Komentarze: 4

  1. ladylaurabloq 11 września 2013 at 16:18 Reply

    Gruszkowe wypieki są mi obce,ale pysznie się prezentuje.

  2. Nashelly 11 września 2013 at 18:49 Reply

    Wygląda pysznie, na jesień idealna 😉

  3. jantar92 11 września 2013 at 20:18 Reply

    Tak, szczególnie na deszczową jesień:)

  4. jantar92 11 września 2013 at 16:45 Reply

    Dziękuje!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *