Makaron tagliatelle z cukiną

Like this at Facebook!

Ojczyzną tagliatelle są Włochy, najczęściej podawany jest z sosem pomidorowym i bazylią, ale również z wieprzowiną, wołowiną. Dzisiaj na moim piecyku tagliatelle w wersji mniej kalorycznej z cukinią, a kto jest w posiadaniu także z kwiatem cukinii, doskonałe na letni obiad, czy kolacje. Polecam:)

Porcja dla 3 osób

IMG_2833

Składniki

  • 10 „gniazdek” suchego makaronu tagliatelle
  • 2 małe cukinie pokrojone w cienkie paseczki
  • 5 kwiatów cukinii umytych i osuszonych
  • dwie papryczki chili pokrojone na kawałki bez pestek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku pokrojonego na plasterki
  • pół szklanki śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz

Sposób wykonania

  1. Makaron gotuję ok.8 minut w osolonej wodzie aż będzie al dente, odcedzam i odkładam w ciepłe miejsce
  2. Do śmietany dodaję sól i pieprz, sok z cytryny, żółtko i parmezan, wszystko mieszam
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę z odrobiną masła, dodaję cukinię, kwiaty cukinii i papryczki, wszystko smażę ok.3 min. często mieszając.
  4. Po tym czasie do warzyw wlewam śmietanę, doprowadzam do wrzenia i od razu wykładam na makaron. Smacznego!!!

IMG_2078

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *