Kluski na parze

Like this at Facebook!
Te kluski-bułeczki specjalność kuchni śląskiej, mają wielu zwolenników. W innych rejonach kraju są podawane na słono do mięs i surówek. Ja mieszkam na granicy małopolski i śląska, znam więc tylko kluski na słodko i prawdę mówiąc nie tęsknię za innymi. Te bułeczki mogą być podawane z cukrem i roztopionym masłem / takie pamiętam głównie z przedszkola/, koktajlem truskawkowym czy z gorącą czekoladą. Ja i moja rodzina uwielbiamy te ostatnie. Polecam:)
 
IMG_2612
 
Składniki na 10 klusek
  • 1/2 kg. mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanka letniego mleka
  • 5 dkg.drożdży
  • 2 kopiate łyżki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajko
  • pół słoiczka powideł śliwkowych

Sposób wykonania klusek

  1. Drożdże rozcieram z cukrem, mieszam z 1/3 szklanki mleka i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Kiedy zaczyn podrośnie dodaję jajko i pół szklanki mąki. Wszystko mieszam widelcem i odstawiam na parę minut do momentu kiedy zaczyn ponownie zacznie „pracować”
  3. Następnie dodaję resztę mąki i olej, wszystko wyrabiam ręcznie do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste, po czym ponownie odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.40min.
  4. Z ciasta odrywam małe placuszki, na środek każdego daję łyżeczkę powideł i zalepiam starannie. Zamiast powideł można użyć dowolnego dżemu lub konfitury.
  5. Do większego garnka nalewam wody do 1/3 wysokości. Na garnku rozciągam płócienną ściereczkę/ściereczkę trzeba przymocować na brzegu garnka za pomocą tasiemki/. Zamiast płóciennej ściereczki można użyć gazy lub nowej ściereczki kuchennej.
  6. Wodę w garnku należy zagotować. Na ściereczce układam po dwie kluski i przykrywam garnek pokrywką. Kluski będą dobre po 15-20 minutach.

Składniki na polewę czekoladową

  • szklanka mleka
  • szklanka cukru
  • pół kostki masła
  • 4 kopiate łyżki dobrego kakao

Sposób wykonania polewy czekoladowej

Mleko podgrzewam z cukrem, dodaję masło i kakao, wszystko dokładnie mieszam i gotuję na małym ogniu 1 minutę. Smacznego!!!

IMG_2602

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *