Puszysta pianka otulona biszkoptem

Piankę z  mleczka zagęszczanego możemy zrobić na kilka sposobów, jeżeli nie mamy czasu możemy ją położyć  na zwykłych biszkoptach lub herbatnikach. Na górę można dać galaretkę, w piankę można wmieszać kawałki lub całe owoce np.borówki czy poziomki. Za każdym razem jest pysznie!!! Smacznego!!!
 
 
Pianka2
 
 
Składniki na biszkopt
 
  • 5 jaj o temp.pokojowej
  • 6 kopiatych łyżek mąki  tortowej
  •  1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania

  1. Białka ubijamy na puszystą pianę, następnie stopniowo dodajemy żółtka, cukier i dalej ubijamy.
  2. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy.
  3. Masę przelewamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, moja blaszka ma wymiary 23x33cm. Biszkopt pieczemy ok 20-30 min.
  4. Po upieczeniu biszkopt studzimy i dzielimy na dwie połowy

Dobra Rada .

Aby białka dobrze się ubiły ważne by miseczka i widełki od miksera były czyste i suche, a do białek nie dostało się żółtko, w przeciwnym razie piana może się nie ubić.

Składniki na piankę

  • puszka mleczka zagęszczonego niesłodzonego, mocno schłodzonego
  • dwie galaretki np.brzoskwiniowe
  • szklanka gorącej wody

Sposób wykonania

  1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie szybko schładzamy najlepiej dając  naczynie do zimnej wody
  2. Schłodzone mleczko ubijamy, kiedy zrobi się  geste i puszyste wlewamy schłodzone galaretki i delikatnie łączymy składniki
  3. Mleczną masę wylewamy na biszkopt i przykrywamy drugą warstwą  biszkoptu
  4. Ciasto dajemy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Smacznego!!!
  1. Pianka2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *