Puszysta pianka otulona biszkoptem

Print Friendly
Piankę z  mleczka zagęszczanego możemy zrobić na kilka sposobów, jeżeli nie mamy czasu możemy ją położyć  na zwykłych biszkoptach lub herbatnikach. Na górę można dać galaretkę, w piankę można wmieszać kawałki lub całe owoce np.borówki czy poziomki. Za każdym razem jest pysznie!!! Smacznego!!!
 
 
Pianka2
 
 
Składniki na biszkopt
 
  • 5 jaj o temp.pokojowej
  • 6 kopiatych łyżek mąki  tortowej
  •  1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania

  1. Białka ubijamy na puszystą pianę, następnie stopniowo dodajemy żółtka, cukier i dalej ubijamy.
  2. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy.
  3. Masę przelewamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, moja blaszka ma wymiary 23x33cm. Biszkopt pieczemy ok 20-30 min.
  4. Po upieczeniu biszkopt studzimy i dzielimy na dwie połowy

Dobra Rada .

Aby białka dobrze się ubiły ważne by miseczka i widełki od miksera były czyste i suche, a do białek nie dostało się żółtko, w przeciwnym razie piana może się nie ubić.

Składniki na piankę

  • puszka mleczka zagęszczonego niesłodzonego, mocno schłodzonego
  • dwie galaretki np.brzoskwiniowe
  • szklanka gorącej wody

Sposób wykonania

  1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie szybko schładzamy najlepiej dając  naczynie do zimnej wody
  2. Schłodzone mleczko ubijamy, kiedy zrobi się  geste i puszyste wlewamy schłodzone galaretki i delikatnie łączymy składniki
  3. Mleczną masę wylewamy na biszkopt i przykrywamy drugą warstwą  biszkoptu
  4. Ciasto dajemy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Smacznego!!!
  1. Pianka2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *