Biszkopt z serkiem mascarpone i borówkami

O biszkoptach z serkiem mascarpone i bitą śmietaną pisałam już nie raz, więc nie będę już wychwalać  walorów smakowych tego ciasta. Zobaczcie i spróbujcie sami:)
 
        IMG_1964
 
Składniki na biszkopt
  • 5 jaj w temp. pokojowej
  • 6 kopiatych łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania

Białka ubijamy do momentu, aż zrobi się puszysta piana, następnie stopniowo dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu mąki mieszamy na najniższych obrotach i tylko do połączenia składników. Masę wlewamy  na blaszkę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia o wym.23×33 cm. Dajemy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.30 min. w temp.180stopni.

Dobra rada

Jeżeli chcesz ubić jajka na pianę, pamiętaj by miseczka i widełki od miksera były suche, a do białka nie dostała się ani odrobina żółtka, w przeciwnym razie piana może się nie ubić.

Składniki na krem

  • 200 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki mocna schłodzonej
  • 1 torebka śmietan-fix
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo

  • 2 galaretki
  • 3 szklanki gorącej wody
  • 20-30 dkg.borówek

Śmietany ubijamy na pianę, dodajemy cukier puder i śmietan-fix, na końcu serek mascarpone, po dodaniu serka nie ubijamy zbyt długo. Krem dajemy na ostudzony biszkopt, na krem rozkładamy owoce, na owoce wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawimy na noc do lodówki. Smacznego!!!

 
 

Tagi: ,

Komentarze: 2

  1. Ania 11 czerwca 2016 at 13:25 Reply

    „…następnie stopniowo dodajemy cukier…”
    A ile tego cukru??????

    • napiecyku 11 czerwca 2016 at 15:03 Reply

      Dziękuję za czujność, już uzupełniam 😉 Cukru dajemy 3/4 szklanki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *