Bardzo rzadko piekę torty, jeżeli już, to są to torty okazyjne. Tym razem pojawiła się w rodzinie okazja imieninowa. Zdecydowałam się na tort z biszkoptem jasnym i ciemnym, przekładanym pyszną i prostą do wykonania masą z czekolady rozpuszczonej ze słodką śmietanką.
Biszkopt piekłam z ulubionego i starego przepisu mojej mamy, przepis jest niezawodny i zawsze wychodzi. Do biszkoptu można dodać trzy lub cztery jajka. Jeżeli dodasz cztery, biszkopt będzie wyższy i bardziej puszysty. Gorąco polecam ten przepis na święta i inne rodzinne okazje 🙂
Składniki na biszkopt jasny
- 12 dkg mąki pszennej
- 12 dkg.cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka ( 4 małe )
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijam na najniższych obrotach na pianę, dodaję cukier i nadal ubijam na sztywną pianę.
Stopniowo dodaję żółtka i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie puszysta i lśniąca. Na koniec dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszam, tylko do połączenia składników.
Na dno tortownicy o średnicy 22 cm. daję papier do pieczenia. Najlepiej papier położyć na spodzie, następnie zacisnąć boki tortownicy i papier, który odstaje odciąć nożyczkami.
Masę ostrożnie przelewam do tortownicy. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę około 25 minut, w temp. 180 stopni. Biszkopt jest gotowy, kiedy się mocniej przyrumieni a boki odejdą od tortownicy. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy.
Gotowy biszkopt odstawiam do wystudzenia, następnie kroję na dwa blaty.
Składniki na biszkopt ciemny
- 12 dkg. mąki pszennej
- 12 dkg cukru
- 3 duże jajka ( 4 małe )
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Biszkopt ciemny robię tak samo jak biszkopt jasny z tą różnicą, że mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
Składniki na krem czekoladowy
- 2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka białej czekolady
- 400 g słodkiej śmietanki
Śmietankę podgrzewam na małym ogniu. Kiedy śmietana zaczyna się gotować, dodaję połamane na małe kawałki czekolady. Całość ściągam z ognia i intensywnie mieszam do rozpuszczenia czekolady.
Gotowy krem odstawiam do przestudzenia, można odstawić na noc do lodówki. Na następny dzień, krótko ubijam krem mikserem. Masa gotowa.
Składniki na poncz
- 1 i 1/2 szklanki mocnej herbaty
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1 kieliszek spirytusu lub rumu
Do herbaty daję cukier, sok z cytryny i spirytus.
Każdy krążek biszkoptu równomiernie polewam ponczem. Kolejno przekładam jasny i ciemny krążek ciasta masą czekoladową
Boki i wierzch tortu również smaruję czekoladą.
Wierzch można posypać posiekanymi orzechami lub kuleczkami czekoladowymi.
Udanych wypieków 🙂 Smacznego 🙂
14 komentarzy
Ja również rzadko piekę torty. Twój wygląda pysznie 🙂
Pysznie się prezentuje ^_^
ależ pięknie wygląda! Intensywnie czekoladowy 😉
U mnie też torty pojawiają się okazjonalnie 🙂 Twój prezentuje się świetnie 🙂
Wygląda imponująco, smak w moim guście 🙂
Piękny tort i na pewno przepyszny 🙂
Za taki torcik można wiele oddać w zamian 😀 i ten krem czekoladowy ^^
Wygląda mega….piękny 🙂
Wygląda po prostu doskonale… 😀
Uwielbiam takie torty 🙂 Mniam 🙂
Cudny! Taki tort na bogato 🙂
Już go lubię 😀
Boski ❤
Tort pojawia się u mnie w zasadzie raz w roku. Mam taki swój sekretny przepis i zawsze się udaje:) Twój prezentuje się bardzo apetycznie,. zresztą czekolada mówi sama za siebie:)