Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Bardzo rzadko piekę torty, jeżeli już, to są to torty okazyjne. Tym razem pojawiła się w rodzinie okazja imieninowa. Zdecydowałam się na tort z biszkoptem jasnym i ciemnym, przekładanym pyszną i prostą do wykonania masą z czekolady rozpuszczonej ze słodką śmietanką. 
Biszkopt piekłam z ulubionego i starego przepisu mojej mamy, przepis jest niezawodny i zawsze wychodzi. Do biszkoptu można dodać trzy lub cztery jajka. Jeżeli dodasz cztery, biszkopt będzie wyższy i bardziej puszysty. Gorąco polecam ten przepis na święta i inne rodzinne okazje 🙂

 

Składniki na biszkopt jasny
  • 12 dkg mąki pszennej
  • 12 dkg.cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka ( 4 małe )
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijam na najniższych obrotach na pianę, dodaję cukier i nadal ubijam na sztywną pianę.
Stopniowo dodaję żółtka i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie puszysta i lśniąca. Na koniec dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszam, tylko do połączenia składników.
Na dno tortownicy o średnicy 22 cm. daję papier do pieczenia. Najlepiej papier położyć na spodzie, następnie zacisnąć boki tortownicy i papier, który odstaje odciąć nożyczkami.
Masę ostrożnie przelewam do tortownicy. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę około 25 minut, w temp. 180 stopni. Biszkopt jest gotowy, kiedy się mocniej przyrumieni a boki odejdą od tortownicy. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy.
Gotowy biszkopt odstawiam do wystudzenia, następnie kroję na dwa blaty.
Składniki na biszkopt ciemny
  • 12 dkg. mąki pszennej
  • 12 dkg cukru
  • 3 duże jajka ( 4 małe )
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Biszkopt ciemny robię tak samo jak biszkopt jasny z tą różnicą, że mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
Składniki na krem czekoladowy
  • 2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 400 g słodkiej śmietanki
Śmietankę podgrzewam na małym ogniu. Kiedy śmietana zaczyna się gotować, dodaję połamane na małe kawałki czekolady. Całość ściągam z ognia i intensywnie mieszam do rozpuszczenia czekolady.
Gotowy krem odstawiam do przestudzenia, można odstawić na noc do lodówki. Na następny dzień, krótko ubijam krem mikserem. Masa gotowa.
Składniki na poncz
  •  1 i 1/2 szklanki mocnej herbaty
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kieliszek spirytusu lub rumu
Do herbaty daję cukier, sok z cytryny i spirytus.
Każdy krążek biszkoptu równomiernie polewam ponczem. Kolejno przekładam jasny i ciemny krążek ciasta masą czekoladową
Boki i wierzch tortu również smaruję czekoladą.
Wierzch można posypać posiekanymi orzechami lub kuleczkami czekoladowymi.
Udanych wypieków 🙂 Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

14 komentarzy

Ania - Fabryka Pomysłów 23 marca 2018 - 18:19

Ja również rzadko piekę torty. Twój wygląda pysznie 🙂

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 23 marca 2018 - 20:09

Pysznie się prezentuje ^_^

Odpowiedź
Magdalena 23 marca 2018 - 20:13

ależ pięknie wygląda! Intensywnie czekoladowy 😉

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 24 marca 2018 - 00:55

U mnie też torty pojawiają się okazjonalnie 🙂 Twój prezentuje się świetnie 🙂

Odpowiedź
Ewa 25 marca 2018 - 13:33

Wygląda imponująco, smak w moim guście 🙂

Odpowiedź
Magda 26 marca 2018 - 09:26

Piękny tort i na pewno przepyszny 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 26 marca 2018 - 12:33

Za taki torcik można wiele oddać w zamian 😀 i ten krem czekoladowy ^^

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 26 marca 2018 - 16:17

Wygląda mega….piękny 🙂

Odpowiedź
4Windows 26 marca 2018 - 18:35

Wygląda po prostu doskonale… 😀

Odpowiedź
Izabela S. 27 marca 2018 - 08:01

Uwielbiam takie torty 🙂 Mniam 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 27 marca 2018 - 20:24

Cudny! Taki tort na bogato 🙂

Odpowiedź
Sosna 28 marca 2018 - 17:27

Już go lubię 😀

Odpowiedź
Kinga K. 29 marca 2018 - 18:48

Boski ❤

Odpowiedź
zjedz_mnie 3 kwietnia 2018 - 12:19

Tort pojawia się u mnie w zasadzie raz w roku. Mam taki swój sekretny przepis i zawsze się udaje:) Twój prezentuje się bardzo apetycznie,. zresztą czekolada mówi sama za siebie:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz