Gęsta, pożywna i zdrowa zupa -krem z warzywami i łuskanym groszkiem. Warzywa, zwłaszcza cebulę i por smażę przed dodaniem do zupy, wtedy zupa zyskuje ciekawy aromat. Gotową zupę miksuję na krem, a na koniec dodaję kawałki chrupiącego boczku.
Groch to dobre źródło białka, składników mineralnych i cennych witamin. Zupa będzie zastrzykiem energii i dobrego samopoczucia. Polecam więc potrawy z groszku i warzyw, na każdą porę roku 🙂
Składniki
- około 2 i 1/2 litra bulionu
- 4 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w plasterki
- 1 pietruszka pokrojona w plasterki
- 1 por ( jasna i jasnozielona część ) pokrojone w plasterki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1 szkl. łuskanego groszku
- kilka plasterków wędzonego boczku, pokrojonego na paseczki
- 3 liści laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki curry ( opcjonalnie )
- olej do smażenia
7 komentarzy
cudowna zupa 🙂
Pyszna zupka 🙂
Pycha, bardzo lubimy takie zupy 🙂
Zupa zapowiada się przepysznie 🙂 Myślę, że z grzankami smakuje super!
Fajna zupa, przypomina mi dzieciństwo i grochówkę mojego taty, tylko bez curry 🙂
Ach, ale mi się spodobała ta zupka.
Super, z chęcią bym ją przetestowała.
Jak zwykle – pysznie.
Pozdrawiam cieplutko! 🙂
Wyglądają na pyszne 🙂 pozdrawiam Małgosiu 🙂