Home Na słodkoDesery Gruszki zapiekane z miodem i likierem brzoskwiniowym

Gruszki zapiekane z miodem i likierem brzoskwiniowym

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Jesienna przystawka w formie słodkiego deseru. Gruszki krótko obsmażam w mieszance miodu akacjowego, masła, soku z cytryny i likieru brzoskwiniowego. Tuż przed podaniem, owoce nadziewam serkiem mascarpone z dodatkiem owocowego likieru. Smak gruszek, przełamałam odrobiną tymianku 🙂
Zachęcam do przygotowania gruszkowego deseru, na spotkanie z przyjaciółmi lub na wieczór we dwoje 🙂

Składniki
  • 3 twardsze gruszki
  • 1 pełna łyżka płynnego miodu akacjowego lub kwiatowego
  • 1 pełna łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki likieru brzoskwiniowego
Nadzienie
  • 3 łyżki serka mascarpone lub serka śniadaniowego o neutralnym smaku
  • 1 łyżka likieru brzoskwiniowego
  • spora szczypta pokruszonego, suszonego tymianku
Składniki na nadzienie dokładnie mieszam.
Gruszki cieniutko obieram, obieraczką do warzyw. Dzielę na pół. Z każdej połówki, ostrzem noża wycinam gniazdo nasienne.
Na lekko rozgrzaną patelnię daję masło, po chwili dodaję miód, sok z cytryny i likier.
Kiedy składniki się połączą i zaczną się pienić, dodaję gruszki. Gruszki krótko obsmażam z każdej strony.
Następnie, ostrożnie przekładam owoce do małej foremki do zapiekania i polewam sosem z patelni.
Foremkę daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekam około 20 minut.
Przed podaniem owoce nadziewam serem, dodaję gałązkę tymianku i przekładam na talerzyk.
Dodatkowo, można talerzyki skropić syropem daktylowym, klonowym lub miodem. Smacznego:)

Powiązane posty

12 komentarzy

Megly 15 września 2017 - 16:39

Ojej, jakie wspaniałe!
Uwielbiam gruszki.
To musi smakować naprawdę rewelacyjnie.
Na słodko z pomysłem.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magdalena 15 września 2017 - 19:54

prosto , a jak efektownie!

Odpowiedź
Ania 15 września 2017 - 21:14

Bardzo apetyczna propozycja 🙂 Zjadłabym 🙂

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 15 września 2017 - 21:39

Skosztowałabym takich gruszeczek 🙂

Odpowiedź
Magda 16 września 2017 - 16:38

Piękny deser, wygląda bardzo elegancko 🙂

Odpowiedź
Cukry Proste 17 września 2017 - 14:49

Rzadko robię gruszkowe desery, ale ten mi się podoba:)

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 17 września 2017 - 16:50

pyszny jesienny deser i do tego pięknie podany 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 17 września 2017 - 19:47

Elegancko się prezentuje! No i w smaku na pewno rewelacja 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 18 września 2017 - 23:27

No właśnie… ostatnio pochłonęły mnie śliwki i zupełnie zapomniałam o gruszkach…

Odpowiedź
Marcepanowy Kącik 19 września 2017 - 10:06

Pyszna propozycja na podaniechrupącej fasolki.

Odpowiedź
Marcepanowy Kącik 19 września 2017 - 10:07

Przepraszam, ale post zjechał za bardzo w dół, myslałam, że komentuję fasolkę 🙂

Odpowiedź
Kobieta po 30 19 września 2017 - 11:20

Fajny deser i prosty w przygotowaniu – co u mnie naprawdę ma znaczenie 😉

Odpowiedź

Zostaw komentarz