Home Na słodkoDesery Gofry z mąki gryczanej

Gofry z mąki gryczanej

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Często, kiedy w torebce zostaje końcówka mąki, mniej oczywistej do pieczenia gofrów np. gryczanej, kokosowej lub ryżowej, wykorzystuje ją właśnie do przyrządzenia gofrów w zdrowszej, bezglutenowej wersji.
Gofry gryczane pachną i smakują orzechowo, są bardziej sycące i pożywne od gofrów z mąki pszennej. Można je przygotować w  wersji na słodko z owocami lub z dżemem. Można również spróbować wytrawnych gofrów z mąki gryczanej i podać je np. z twarogiem i z pomidorem. Serdecznie polecam 🙂

Składniki / 2 porcje
  • 1 szklanka mąki gryczanej nie prażonej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju np. z pestek winogron
  • 1 jajko ( osobno żółtko, osobno białko )
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do podania
  • jogurt
  • sezonowe owoce
  • konfitury
Wszystkie składniki oprócz białka, daję do miseczki i dokładnie mieszam.
Białko ubijam na pianę i dodaję do reszty składników. Wszystko delikatnie mieszam.
Gofrownicę dokładnie nagrzewam. Przed dodaniem pierwszej porcji ciasta, delikatnie smakuję olejem. 
Gofry piekę do mocnego zrumienienia. Gotowe odkładam na kratkę. Podaję z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

Powiązane posty

17 komentarzy

Marzena 5 czerwca 2017 - 19:58

Z chęcią bym zjadła takie pyszności 🙂

Odpowiedź
Renata Czelny-Kawa 5 czerwca 2017 - 20:37

Po pierwsze, gratuluję właśnej domeny 🙂
Po drugie, domena domeną, ale jeśli u Ciebie, to gwarancja również, że jest pysznie 🙂 No i jest! Gofry wymiatają!
Uściski!

Odpowiedź
Olka 5 czerwca 2017 - 22:25

Super smakowicie wyglądają! 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 5 czerwca 2017 - 22:46

Gofry gryczane to nasze ulubione <3 Uwielbiamy tą mąkę i ten kształt goferków 😀

Odpowiedź
Magdalena 6 czerwca 2017 - 05:25

ale piękne:)

Odpowiedź
marcelina 6 czerwca 2017 - 07:13

Wytrawna wersja bardzo mnie kusi, wyglądają idealnie 🙂

Odpowiedź
Klaudia 6 czerwca 2017 - 08:30

Mnie się ostatnio znudziły zwykłe gofry i też coraz to szukam nowego przepisu i testuje go w moim dezalu. Twój też wypróbuję. Nie wiem jak Wy ale ja to lubię odmianę w kuchni żeby nudno nie było. Nawet jak schabowe robię to staram się je jakoś urozmaicić choćby innymi przyprawami.

Odpowiedź
napiecyku 6 czerwca 2017 - 09:46

Oczywiście, również nie lubię nudy w kuchni. Na kotlety polecam ten przepis https://napiecyku.pl/2016/11/filety-z-kurczaka-z-warzywami-w-sosie-musztardowym/, albo ten https://napiecyku.pl/2016/12/filety-kurczaka-ze-szpinakiem-i-mozzarella/. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Megly 6 czerwca 2017 - 09:06

Miałam kiedyś okazję próbować podobnych gofrów. Nawet pomagałam w ich przygotowaniu.
Wiadomo, są obłędne! Domowe gofry rządzą.
Tutaj nic bym nie zmieniła, tylko wzięła się czym prędzej do degustacji 😀
Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedź
magda 6 czerwca 2017 - 12:59

Super apetyczne gofry, żałuję że nie mam gofrownicy 🙂

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 6 czerwca 2017 - 19:23

Przepysznie wyglądają 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 6 czerwca 2017 - 19:37

Jadłam kiedyś naleśniki z mąki gryczanej i czasem do nich wracam, bo to takie moje wspomnienie wakacji we Francji. Ale przyznaję, że do gofrów nie próbowałam jeszcze. Ciekawa jestem smaku.

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 6 czerwca 2017 - 20:22

w sam raz na leniwie śniadanie 🙂

Odpowiedź
BEATA REDZIMSKA 7 czerwca 2017 - 11:10

Gosiu, jakie pyszne te gofry, juz to czuje przez ekran komputera. Gofry zawsze przypominaja mi moja mame… Nie mam maszynki do robienia gofrow, ale to jest dla mnie taki przecudny smak z mojego dziecinstwa. Pozdrawiam cieplutko. Beata

Odpowiedź
Kobieta po 30 7 czerwca 2017 - 19:25

mąka gryczana na stałe gości w naszej kuchni…gofrów jeszcze nie jadłam, ale sporo ciast, pizzę…wypróbuję Twój przepis

Odpowiedź
Marta 28 września 2019 - 13:35

Dziękuję bardzo za przepis na pyszne gofry. Zmieniłam zwykle mleko na takie bez laktozy i cukier na ksylitol i już wszyscy mogą jeść.

Odpowiedź
napiecyku 28 września 2019 - 14:54

Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu całej rodzince 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz