Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kopytka z kaszy jaglanej

Kopytka z kaszy jaglanej

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kasza jaglana to dobry pomysł na chłodne, jesienno – zimowe dni. Nie dość, że rozgrzewa i jest zasadotwórcza, a więc odkwasza nasz organizm, to jeszcze jest bogata w białko i krzemionkę. Krzemionka chroni nasze stawy i serce, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Jaglanka nie bez przyczyny, jest nazwana ,,Królową kasz”, posiada najwięcej witamin z grupy B, witaminę E w tym kwas foliowy. Przy tym jest lekkostrawna i odżywcza. Częściej powinny sięgać po nią osoby osłabione chorobą i osoby z problemami układu pokarmowego 🙂
Dzisiaj na moim stole, jaglanka z kaszy jaglanej w formie kopytek w wersji wytrawnej. Robię takie często do mięs i sosów, wtedy, kiedy zostają gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Do klusek dodałam świeży koperek, który świetnie zabarwił smakowo kopytka. Takie kluchy, smakują również bez ziół w wersji na słodko, polane jogurtem lub masłem i posypane cukrem 🙂

dsc_1946

Składniki / 3 porcje
  • 3/4 szkl. kaszy jaglanej
  • 270 g gotowanych ziemniaków
  • 4 – 5 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej
  • garść świeżo posiekanego koperku
  • 1 jajko
Kaszę dokładnie płukam zimną wodą na sitku i daję do garnka. Dolewam na jedną objętość kaszy, dwie objętości wody. Kaszę gotuję, od zagotowania około 12 minut. W czasie gotowania, dodaję dwie płaskie łyżeczki soli. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, odstawiam ją pod przykryciem do napęcznienia.
Ugotowaną ( jeszcze ciepłą ) kaszę i ziemniaki, przepuszczam przez praskę lub maszynkę do mielenia. Dodaję mąkę, jajko i koperek, wszystko wyrabiam, jeżeli masa jeszcze się klei, dodaję trochę mąki.
W większym garnku gotuję wodę z dodatkiem soli ( dwie płaski łyżeczki ).
Masę dzielę na trzy lub cztery kawałki. Każdy kawałek rozciągam na blacie w podłużny wałek o średnicy około 3- 4 cm. Pod skosem kroję małe kluski. Kluski wrzucam na gotującą wodę i gotuję od wypłynięcia około 1 minutę. Odcedzam.
Kluski smakują również, odgrzewane na stopionym maśle lub oliwie. Smacznego 🙂

dsc_1957

dsc_1969

Powiązane posty

15 komentarzy

Aga 10 października 2016 - 14:37

takie zdrowsze kopytka, pomysł moim zdaniem rewelacyjny 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 10 października 2016 - 16:02

świetne kopytka, pycha!

Odpowiedź
Megly 10 października 2016 - 16:14

Nie widziałam, że z kaszy jaglanej można wyczarować kopytka. Ale super. Jestem zwolenniczką kopytek wszelkiej maści, więc dla mnie taki przepis to nie lada gratka. Pycha! Zawsze masz takie inspirujące pomysły 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂

Odpowiedź
Cukry Proste 10 października 2016 - 17:20

Smakowite kopytka:)

Odpowiedź
Ja i moje urwisy 10 października 2016 - 18:16

Wyglądaja apetycznie 😀

Odpowiedź
Magdalena 10 października 2016 - 19:42

nikt się nie oprze:)

Odpowiedź
Olka 10 października 2016 - 20:56

Pyszne! Takie właśnie z tym koperkiem 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 10 października 2016 - 21:43

Bardzo fajny pomysł Małgosiu 🙂

Odpowiedź
Łukasz 10 października 2016 - 22:42

Świetne! Jako, że od jakiegoś czasu unikam mąki pszennej, to będę musiał wypróbować 😉

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 11 października 2016 - 18:52

Na taki pomysł chyba bym nie wpadła! Świetny patent. Koniecznie do przetestowania 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 11 października 2016 - 23:05

bardzo fajne zdrowe kluseczki 🙂

Odpowiedź
mlodakk 12 października 2016 - 14:18

uwielbiam kopytka jeszcze z cebulką i kiełbaską pycha

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 12 października 2016 - 21:26

Od dawna mamy ochotę na kopytka jaglane ale na słodko ^^

Odpowiedź
marcelina 12 października 2016 - 23:08

Małgosiu kopytkami to ty umiesz kusić! 🙂

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 13 października 2016 - 14:54

Świetny pomysł – wart wypróbowania 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz