Nowy Rok zaczynam od pieczenia chleba, tym razem będzie to chleb z dodatkiem mąki z pełnego przemiału z cieciorką. Żeby ułatwić sobie zadanie użyłam cieciorki z puszki. Ten chlebek to namiastka smaku pierwszych chlebów, które były wypiekane z dodatkiem gotowanej cieciorki, soczewicy i bobu.
Pieczywo z zewnątrz z chrupiącą skórką, w środku mięciutkie, pasuje do niego serek twarogowy, wędlina, miód. Przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z książki “Domowe wypieki, chleby i bułki”. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki pszennej razowej
- 125 ml ciepłej wody
- 125 ml ciepłego mleka
- 7 g suszonych drożdży
- 150 g cieciorki z puszki
- 3 łyżki oliwy lub 2 pełne łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki nasion słonecznika do posypania + białko
14 komentarzy
Bardzo apetyczny chlebek:)
Uwielbiam domowe chlebki,mniam.
Bardzo ładny chlebek 🙂 Pozdrawiam serdecznie
bardzo fajny chleb, podoba mi się dodatek cieciorki 🙂
Pomysł na dodanie cieciorki do chleba podoba mi się. Chętnie wypróbuję taki patent na pyszny chlebuś 🙂
fajny przepis:)
u mnie juz tak przyzwyczaili się do domowego pieczywa, że kupne zostaje- a jeszcze nie dawno było na odwrót 🙂
wszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę i pozdrawiam 🙂
Perfekcyjny 😀
A wiesz Gosiu, ja ostatnio znalazlam gdzies w supermarkecie make z cieciorki, probowalam do pieczenia ciastek, ale sa bardzo sypkie. Pozdrawiam serdecznie Wszystkiego naj w nowym roku. Beata
Już na Facebooku ślinka mi leciała na jego widok…
Super chlebek :)) Z chęcią bym zjadła :))
Cudownie wygląda:)
Wspaniały przepis! Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Tak pięknie obsypany słonecznikiem, ależ by się jadło 🙂
Świetny. Z cieciorką z puszki ani gotowaną nie piekłam dotąd chlebka. Tylko z mąką z ciecierzycy. Wygląda bardzo zachęcająco:)