Odkąd kilka lat temu zrobiłam swój pierwszy, domowy sos winegret, nigdy nie kupiłam już sosu w torebce. Podstawowe składniki na sos, prawie wszyscy mamy w domu, tym bardziej zachęcam do samodzielnego przygotowania zdrowego sosu do surówek 🙂
Dzisiejszą surówkę bardzo często robię do obiadu i prawie zawsze do obiadu świątecznego. Kapustę pekińską warto wdrożyć do codziennej diety, ze względu na jej zdrowotne właściwości. Zawiera dużo białka, witamin, aminokwasów, soli mineralnych i chociaż na to nie wygląda, zawiera dużo beta – karotenu. Już połowa szklanki poszatkowanej kapusty, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Kapusta pekińska, znalazła się w grupie 41 najzdrowszych ( najgęstszych odżywczo pokarmów ) i to na wysokim drugim miejscu. Więcej na ten temat, przeczytacie tutaj.
Bardzo polecam tą smaczną, chrupiącą surówkę 🙂
Składniki na surówkę
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1/2 ogórka
- 1 papryka czerwona
- mała puszka kukurydzy ( 140 g )
Liście kapusty dokładnie myję i szatkuję. Paprykę kroję na pół, usuwam pestki i kroję w kostkę. Ogórek obieram i kroję w kostkę. Kukurydzę płukam na sitku i osączam.
Wszystkie warzywa przekładam do miseczki.
Sos winegret
- 1 i 1/2 łyżka octu winnego ( można zastąpić sokiem z cytryny )
- 3 – 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- mała cebulka lub szalotka
- spora szczypta soli morskiej
- spora szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka ulubionych ziół suszonych
16 komentarzy
Wspaniała sałatka ! Lubię takie kolorowe pyszności !
Pozdrawiam serdecznie !
bardzo lubię tę surówkę;)
Fajna surówka i do tego zdrowa! 🙂
Samo zdrowie 🙂
pyszna surówka:)
My jeszcze nigdy nie robiłyśmy takiego sosu bo nie jesteśmy jego fankami 🙂 Ale kto wie! Może Twoje wykonanie by nas przekonało 😀
Smaczna i zdrowa jest Twoja surówka. Kapustę pekińską właśnie ze względu na jej właściwości często podaję do obiadu jako surówkę. Jest doskonała, ponieważ świetnie łączy się z wieloma składnikami 🙂
Takie suróweczki lubię 🙂 Mniamu
kolorowo, warzywnie i smacznie 🙂
Tak jak uwielbiam 😉
Surówkę z kapusty pekińskiej bardzo lubię, jest pyszna i zdrowa. Chętnie skorzystam z przepisu na sos winegret, bo mi nigdy nie wyszedł jeszcze taki pyszny, zawsze daję czegoś za mało, albo za dużo 🙂
Ależ fajna wyszła! 🙂 Moje smaki
Surowka przepyszna, tez robie wlasnorecznie sos winegret, bo dodaje smaku salatkom i to mozna go przygotowac bardzo prosto. Pozdrawiam serdecznie Beata
Przyda się na święta 😀
Świetna sałatka, zdrowa i kolorowa 🙂
Pozdrawiam,
M
do obiadu najlepsza 🙂 zdrowa i pełna witamin 🙂
Urzekająco prosta i wspaniale podana 🙂