Home Na słodkoBabki i muffiny Babeczki kruche z mascarpone

Babeczki kruche z mascarpone

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Po słonecznych i aktywnych wakacjach, ciężko zmobilizować się do konfrontacji z kuchnią. Jednak blogowanie silnie uzależnia, stymuluje do działania i daje mnóstwo satysfakcji, dlatego w gorący wieczór  wyrabiam kruche ciasto z mąki orkiszowej, kolejno wylepiam ciastem metalowe foremki i krótko piekę kruche babeczki. Jutro będzie nowy wpis 🙂
Gotowe ciastka, delikatnie wyciągam z foremek zaraz po upieczeniu. Nie wykorzystane białka można zamrozić, przydadzą się np. na dietetyczny omlet lub ciasteczka bez mąki. Masę z mascarpone można zastąpić ulubionym budyniem, wtedy przydadzą się letnie owoce tj. maliny, truskawki, jeżyny. Bardzo polecam 🙂

IMG_7886

Składniki na  8 dużych babeczek o średnicy 8 cm.
  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
  • 12 – 13 dkg masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • łyżka wody mineralnej
  • szczypta soli
Masło siekam z przesianą mąką, dodaję resztę składników i wyrabiam gładkie ciasto. Ciasto owijam w folię spożywczą i daję do lodówki na 1 godzinę.
Foremki delikatnie natłuszczam. Dokładnie wylepiam schłodzonym ciastem dno i boki foremek. Widelcem nakłuwam spody. Babeczki daję do nagrzanego piekarnika i piekę około 15 minut, w temp. 180 stopni. Babeczki powinny lekko się zrumienić. Gotowe babeczki ostrożnie wyciągam z foremek i studzę.
Składniki na krem
  • 150 g śmietany kremówki mocno schłodzonej
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 łyżki czekoladowego napoju Nesquik w proszku
Mocno schłodzoną kremówkę ubijam z proszkiem Nesquik na gęsty krem, dodaję mascarpone i krótko mieszam, tylko do połączenia składników. Krem daję do lodówki na 30 minut. Przed podaniem napełniam babeczki kremem, dekoruję owocami i listkami mięty. Smacznego 🙂

IMG_7854

 

Powiązane posty

19 komentarzy

Ania 15 sierpnia 2015 - 18:54

urocze babeczki 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 15 sierpnia 2015 - 19:23

trzymam zawsze z puszce kilkanaście takich kruchych spodów, w razie niespodziewanych gości wystarczy je nadziać i mamy szybki deser;)

Odpowiedź
Olka 15 sierpnia 2015 - 19:57

Pyszne! Porywam jedną 😉

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 15 sierpnia 2015 - 20:06

Jakie urodziwe babeczki i te jeżynki 🙂

Odpowiedź
Łukasz 16 sierpnia 2015 - 01:15

Wyglądają nieźle :-). Ja dziś piłem koktajl z jeżynami :-).

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 16 sierpnia 2015 - 09:51

babeczki wyglądają pysznie:)

Odpowiedź
marcelina 16 sierpnia 2015 - 09:56

Witamy z powrotem! 🙂 A babeczkę porywam do kawy. Ach..byłaby idealna! 🙂

Odpowiedź
Beata Redzimska 16 sierpnia 2015 - 10:03

Pychotka. A wlasnie mialam w lodowce mascarpone, z ktorym nie wiedzialam co zrobic. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 16 sierpnia 2015 - 11:36

Super, że wróciłaś 🙂 Babeczki palce lizać! 😀

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 16 sierpnia 2015 - 13:34

Kruche ciasto i krem z mascarpone, do tego jeżyny. Idealne babeczki 🙂

Odpowiedź
Olga (livingonmyown) 16 sierpnia 2015 - 15:47

Takie babeczki kojarzą mi się z urodzinami koleżanki z przedszkola. Co roku, jak mnie zapraszała, jej mama kupowała gotowe spody babeczkowe, układała różne owoce i dawała duuuużo bitej śmietany. Kochałam to, choć było w zasadzie kupne i proste jak drut. Dla mnie to nawet lepiej, bo jestem niegotująca, więc deser w minutę mogłabym zrobić. Co innego Twój przepis, tu już trzeba trochę posiedzieć w kuchni i przede wszystkim lubić gotować. Ja nie lubię 🙁

Zapraszam do zajrzenia na mojego bloga ze słodkościami: http://www.livingonmyown.pl

Odpowiedź
Agnieszka - PolskaZupa 16 sierpnia 2015 - 17:57

Ale mi narobiłaś ochoty, poproszę jedną 🙂

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 16 sierpnia 2015 - 20:20

Uwielbiam takie babeczki, piec i zajadać, pycha:)

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 17 sierpnia 2015 - 09:43

Pyszne te babeczki, udekorowane bosko 🙂

Odpowiedź
Gaja 17 sierpnia 2015 - 16:20

Babeczki to moje ulubione ciastka, jak się domyślasz, najczęściej je kupuję 😉 Ciekawostką dla mnie jest to, że białka można zamrozić… I co, potem da się z nich ubijać pianę?

Odpowiedź
napiecyku 17 sierpnia 2015 - 17:31

Tak, piana może nie wychodzi tak sztywna, ale w wypiekach się sprawdza 🙂

Odpowiedź
Sosna 17 sierpnia 2015 - 22:57

No no, smakowite :>

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 18 sierpnia 2015 - 07:45

Babeczki i piękne i pysznie. Tak apetycznie udekorowane, aż chciałoby się schrupać:)
Białka też zamrażam. To dobry patent na te niewykorzystane 🙂

Odpowiedź
Czucherkowo 18 sierpnia 2015 - 10:21

O pyszności 🙂 muszę rozejrzeć się za takimi foremkami 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz