Piankę z mleczka zagęszczanego możemy zrobić na kilka sposobów, jeżeli nie mamy czasu możemy ją położyć na zwykłych biszkoptach lub herbatnikach. Na górę można dać galaretkę, w piankę można wmieszać kawałki lub całe owoce np.borówki czy poziomki. Za każdym razem jest pysznie!!! Smacznego!!!
Składniki na biszkopt
- 5 jaj o temp.pokojowej
- 6 kopiatych łyżek mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania
- Białka ubijamy na puszystą pianę, następnie stopniowo dodajemy żółtka, cukier i dalej ubijamy.
- Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy.
- Masę przelewamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, moja blaszka ma wymiary 23x33cm. Biszkopt pieczemy ok 20-30 min.
- Po upieczeniu biszkopt studzimy i dzielimy na dwie połowy
Dobra Rada .
Aby białka dobrze się ubiły ważne by miseczka i widełki od miksera były czyste i suche, a do białek nie dostało się żółtko, w przeciwnym razie piana może się nie ubić.
Składniki na piankę
- puszka mleczka zagęszczonego niesłodzonego, mocno schłodzonego
- dwie galaretki np.brzoskwiniowe
- szklanka gorącej wody
Sposób wykonania
- Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie szybko schładzamy najlepiej dając naczynie do zimnej wody
- Schłodzone mleczko ubijamy, kiedy zrobi się geste i puszyste wlewamy schłodzone galaretki i delikatnie łączymy składniki
- Mleczną masę wylewamy na biszkopt i przykrywamy drugą warstwą biszkoptu
- Ciasto dajemy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Smacznego!!!