U mnie doba ostatnio jakby się skurczyła i brakuje czasu, ale na weekend ciasto musi być. Przygotowałam najprostszy sernik jaki znam i upiekłam go w maleńkiej tortownicy o średnicy 16 cm. Sernik piekłam w kąpieli wodnej, dzięki temu jest bardziej stabilny, nie rośnie gwałtownie i nie upada. Podaję go z owocami lub sosem owocowym. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- 650 g sera białego trzykrotnie mielonego ( użyłam 500 g z woreczka i 1 czysty Bieluch )
- 2 duże jajka
- 2 pełne łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 łyżka mleka lub słodkiej śmietanki
30 komentarzy
mmmmmmmmmm…. narobiłaś nam ochoty na sernik 😀 No i klamka zapadła sernik będzie ale w końcu musimy wypróbować wersję gotowaną. Twój wygląda na puszty ale w pewnych momentach na taki “blok serowy”. Osobiście wolałybyśmy tą drugą wersję 😀
Pyszie wygląda.
Cudownie lekki.
Oj, fantastyczny…po prostu niebo w gębie !!!
Pozdrawiam
Jaki wysoki 🙂 Ostatnio bardzo polubiłam serniki pieczone w kąpieli wodnej 🙂
Jak jest z białą czekoladą to musi być pyszny 🙂
Ale pycha serniczek, wygląda obłędnie
wolny czas? Długa doba? nie dla mnie..
ale sernik owszem! Zjadłabym 🙂
jak ja uwieliam serniki… a jak ja ich dawno nie jadłam… 🙂
Wygląda przepysznie, leciutko jak chmurka. Uwielbiam takie serniki 🙂
….szkoda ,że proporcje na małą blaszkę 🙁 ,potrzebuję na 25cm
Przygotuj 1 kg sera, 3 jajka i 2 tabliczki czekolady, a reszta jak w przepisie 🙂
wygląda perfekcyjnie!
Jaki kremowy! Aż prosi się aby wbić widelczyk 🙂
jaki lekki i jaki wysoki 🙂
Takie proste i tradycyjne wypieki bywają najlepsze 🙂 Piękny sernik
Pyszności!!! Wspaniale wygląda 🙂
Ideał! Po prostu ideał 🙂
Wygląda perfekcyjnie 🙂 Skuszę się na kawałek tego cuda!
Cudowny serniczek ! Wygląda tak leciutko i puszyście 🙂
Jak ja lubię połączenie sernika i białej czekolady. Twój sernik wygląda perfekcyjnie.
pyszny sernik serdecznie i wiosennie pozdrawiam wiosna
super wygląda, a czy sernik jest wystarczająco słodki?
Dla mnie tak, ale nie jest jakiś super słodki. Można dodać jedną łyżkę cukru więcej, lub 1/2 tabliczkę czekolady 🙂
“Tortownicę z serem należy zabezpieczyć folią aluminiową”- znaczy co? Owinąć od zewnatrz, żeby sie woda nie dostała? czy od góry zakrywamy?
Z treści wpisu wynika, że foremkę należy zabezpieczyć od dołu, ponieważ tortownica będzie zanurzona w wodzie.
Mój sernik w trakcie pieczenia był bardzo wysoki, natomiast po wyciągnięciu z piekarnika opadł o połowę. Co robisz ze twój jest tak wysoki?
Sernik piekłam w bardzo małej foremce, śr. 16 cm. Więc może to być złudzenie, że jest wysoki. A piekłaś go w kąpieli wodnej? Takie serniki nie wiele rosną podczas pieczenia, ale też mało opadają. Temperatura pieczenia też ma znaczenie, każdy piekarnik piecze inaczej, trzeba go po prostu wyczuć. Serniki nie lubią termoobiegu i zbyt wysokiej temp, nie można również otwierać piekarnika podczas pieczenia. Życzę powodzenia następnym razem 🙂
Ja robiłam z 1 kg sera w formie o śr 26 cm. Oczywiście piekłam w kąpieli wodnej. Jak siedział w piekarniku to wychodził poza formę, po wyciągnięciu niestety opadł do połowy wysokości foremki 🙁
A czy wyciagasz go z piekarnika po upieczeniu z piekarnika czy pozostawiasz do wystygniecia w nim.
Pozdrawiam 🙂
Ja wyciągam od razu po upieczeniu, ale bardzo ostrożnie. Piekę na serku President, jakość sera, też ma znaczenie 🙂