Home Na słodkoCiasta z owocami Pączki z marmoladą

Pączki z marmoladą

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
W  tradycji chrześcijańskiej Tłusty Czwartek, to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Dzień ten jest początkiem ostatniego tygodnia karnawału, jadano wtedy tłusto i do syta, właśnie wtedy powstała tradycja pieczenia pączków, a potem faworków ( chrustu ). Zgodnie ze staropolskim przysłowiem, trzeba zjeść pączki w Tłusty Czwartek. Kto tego nie uczyni, nie będzie żył w dostatku przez najbliższy rok 😉
Ja piekę pączki zawsze wg. tego samego przepisu Ewy Aszkiewicz z książki ,,Kuchnia Polska “. Jest to wersja luksusowa, pączki z tego przepisu są leciutkie, puszyste i…. kaloryczne, tradycji niech stanie się zadość 😉

IMG_2100

Składniki na 20 pączków
  • 1/2 kg. przesianej mąki pszennej
  • 1/2 szkl.letniego mleka
  • 8 dkg. drożdży
  • 8 żółtek ( białka można zamrozić )
  • 1 szkl. słodkiej śmietanki
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • kieliszek spirytusu
  • kilka łyżek ulubionej konfitury lub marmolady
  • olek do głębokiego smażenia
  1.  Do letniego mleka dodaję łyżkę cukru pudru i drożdże. Wszystko mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce.
  2. Żółtka ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na krem, dodaję letnią śmietankę, mąkę, sól i zaczyn. Całość mieszam drewnianą łyżką, na koniec dodaję roztopione i ostudzone masło oraz kieliszek spirytusu. Masę wyrabiam na gładkie ciasto. Miseczkę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w cieple miejsce do wyrośnięcia na 30 min ( ciasto powinno podwoić objętość )
  3. Z ciasta odrywam małe kawałki, na środek daję łyżeczkę konfitury i zalepiam. Pączki układam na posypanym mąką blacie i zostawiam na 10 min. ( powinny się napuszyć, ale nie mogą przerosnąć )
  4. W głębokim rondlu rozgrzewam 1 l oleju. Na gorący olej ostrożnie kładę pączki. Smażę z dwóch stron na mocno złoty kolor, temperatura smażenia nie powinna być bardzo wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją, a w środku będą surowe. Gotowe osuszam na papierowym ręczniku. Podaję z cukrem pudrem. Udanych wypieków 🙂

IMG_2104

IMG_2079

Powiązane posty

24 komentarze

Marcelina 3 lutego 2015 - 10:48

Świetnie wyglądają! Tak tłusty czwartek można przywitać 🙂

Odpowiedź
agata 3 lutego 2015 - 12:33

Niedługo tłusty czwartek to każdy poje je.Uwielbiam pączki.

Pozdrawiam serdecznie,miłego dnia.

Odpowiedź
JustInka 3 lutego 2015 - 12:49

Oj tak tłusty czwartek już tuż tuż, więc zaraz zemianimy sie w pączkożerców.:) Piękne Ci wyszły.

Odpowiedź
Ladylaura 3 lutego 2015 - 13:02

Pyszne ,pączkom trudno się oprzeć.

Odpowiedź
ciasteczkowa22 3 lutego 2015 - 13:26

Ojej jak ja dawno nie robiłam pączków ! Ale zawsze robię z nuttela 🙂 Pozdrawiam !

Odpowiedź
Gaja 3 lutego 2015 - 13:44

Zastanawiałam się czy się przyznać czy nie, ale co tam… ja nie przepadam za pączkami, a nawet można powiedzieć, że ich nie lubię. W tłusty czwartek muszę postarać się o faworki 🙂

Odpowiedź
napiecyku 3 lutego 2015 - 14:01

Ja lubię, ale w rozsądnych ilościach :)Faworki to smaczny zamiennik pączków na tłusty czwartek 🙂

Odpowiedź
Olka 3 lutego 2015 - 16:52

Lubię takie pączusie 🙂 też w rozsądnych ilościach, oczywiście 🙂

Odpowiedź
Kasia 3 lutego 2015 - 18:34

Jakie puchate, naprawdę wspaniale Ci wyszły 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 3 lutego 2015 - 18:52

Uwielbiam pączki. Najważniejsze, żeby były z różą! 🙂

Odpowiedź
Ania 3 lutego 2015 - 19:00

A ja już kilka lat w Tłusty Czwartek nie jadłam pączków 😛 Sama nigdy nie robiłam takich tradycyjnych, smażonych na oleju, ale jadłam kilka razy robione przez moją babcię i smakują mi tylko jej. A Twoje także wyglądają według mnie bardzo smakowicie i puchato 😉

Odpowiedź
ja i moje urwisy 3 lutego 2015 - 19:08

O moje śniadanie 😉

Odpowiedź
Emilia 3 lutego 2015 - 20:26

Aż mi ślinka cieknie na sam widok 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 3 lutego 2015 - 21:30

O jej babcine pączusie 🙂 W tym roku na pewno też się znajdą na stole podczas odwiedzin, niestety musimy zadowolić się “pączkami” naszej zdrowszej wersji (nie żeby te zdrowsze były niesmaczne, ale wspomnienia z dzieciństwa bardzo kuszą :P)

Odpowiedź
mojewypiekiinietylko 4 lutego 2015 - 00:43

Piękne, cudnie wyrośnięte. Ciekawe, jak wyjdą na drożdżach instant. 🙂

Odpowiedź
napiecyku 4 lutego 2015 - 11:57

Pączki to delikatny wypiek, wg. mnie bezpieczniej zrobić na świeżych 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 4 lutego 2015 - 06:52

prawdziwe, cudowne pączki, jakie żółciutkie :-)))

Odpowiedź
zjedz_mnie 4 lutego 2015 - 10:37

Tradycja rzecz święta: Paczki urocze, Twoim nie powiedziałabym nie 🙂

Odpowiedź
holdom 4 lutego 2015 - 13:43

I niedługo znowu będziesz musiała zrobić, bo nie obejdzie się bez domowych pączków w Tłusty Czwartek 😀

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 4 lutego 2015 - 16:55

Wspaniałe pączusie, u mnie też będą, tradycję trzeba przecież szanować 😉

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 4 lutego 2015 - 19:04

Przepysznie wyglądają pączusie, aż chciałoby się sięgnąć po jednego 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 4 lutego 2015 - 19:36

Świetny przepis na pączki. Takie domowe są najlepsze 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 7 lutego 2015 - 14:48

Pyszne pączki 🙂 wyglądają super 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 7 lutego 2015 - 14:49

Mniam! Aż nabrałam ochoty na pączka 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz