Mam w domu dwóch facetów, jeden wszystko wiedzący drugi zakatarzony, obaj proszą o sernik. Podobno piekłam go dawno, jeszcze zanim zaczęłam pisać bloga…był pyszny, z kruchym spodem i pianką na górze, na dodatek rozpływał się w ustach. Wiem….oczywiście chodzi o stary przepis mojej mamy, na sernik z rosą. Upiekłam…w zamian dostałam wiele słów uznania i kilka szerokich uśmiechów 🙂
Składniki na kruchy spód
- 300 g mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
- 170 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( nie dałam )
Mąkę siekam z masłem, dodaję resztę składników, wszystko wyrabiam na elastyczne ciasto. Ciasto owijam folia spożywczą i daję do lodówki na 30 min. Na blaszkę o wym. 24×35 cm. daję papier do pieczenia i dno wylepiam ciastem. Ciasto nakłuwam widelcem.
Składniki na sernik
- 1 kg. sera trzykrotnie mielonego ( u mnie z wiaderka )
- 3/4 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 budyń waniliowy
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 3/4 szkl. cukru
Żółtka i jaja ucieram z cukrem na pianę, dodaję ser, całość mieszam. Dodaję budyń i stopniowo resztę składników, wszystko dokładnie mieszam.
Masę serową wylewam na kruchy spód, całość daję na nagrzanego piekarnika i piekę ok.45 min w temp. 180 stopni. Sernik powinien się lekko zezłocić. Na sernik równomiernie wykładam pianę i wyrównuję powierzchnię. Piekę jeszcze 10-15 min, ale przy niższej temperaturze 150 stopni ( u mnie bez termoobiegu ). Gotowy sernik ostrożnie wyciągam z piekarnika i zostawiam do przestudzenia 🙂
Składniki na piankę
- 6 białek
- 1 szklanka cukru ( dałam 3/4 )
- szczypta soli
Pianę zaczynam ubijać na 10 min, przed upieczeniem sernika. Wszystkie składniki ubijam na sztywną pianę. Piana powinna być mocno sztywna i błyszcząca.
Moje uwagi : białka powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy piana łatwiej się ubije. Miseczka i widełki od miksera powinny być suche i czyste. Do białek nie powinna się dostać nawet odrobina żółtka, w przeciwnym razie piana może się nie ubić. Udanych wypieków 🙂
25 komentarzy
Pyszny ,choć zdziwił mnie olej w warstwie serowej .
Olej nadaje sernikowi zupełnie inną konsystencję, jest lekki i delikatny 🙂
cudowny sernik 🙂
Gosiu jak zawsze pychotka. Pozdrawiam serdecznie Beata
Gosiu jakie Ty sliczne robisz fotki. Ja ostatnio probuje pisac posty kulinarne, ale robienie fotek zabiera mi tyle czasu. Robie fotki stadami, a potem malo co i tak mi sie podoba. czy Ty tez tak mialas na poczatku? Pozdrawiam serdecznie Beata
Robienie zdjęć jest czasochłonne, ja robię 20-25 zdjęć, potem część usuwam jeszcze z aparatu, część do obróbki i na koniec wybieram dwa, trzy zdjęcia. Na moje pierwsze zdjęcia nie mogę patrzyć bo robiłam bez statywu i nie czułam światła. Ogólnie o tej porze roku zdjęcia robię tylko do południa, bo potem nie mam wystarczająco światła, a przy sztucznym świetle wychodzą różnie. Dużo zależy od aparatu i ustawień. Ja co dziennie trafiam na blogach kulinarnych na wiele ładniejszych zdjęć zrobionych lustrzanką. Pozdrawiam Beatka, ćwiczenia czynią mistrza 🙂
Takie piankowe ciasta to jest to! Beza nie zawsze nam smakuje ale właśnie w serniku jak najbardziej jest wskazana 😀
Słodkości to dla mnie 🙂
Mam też przepis na “sernik z rosą” ale bez pianki i chyba co nieco inny. Ale upiekę wg Twojego przepisu. A patrząc na fotki ślinka mi cieknie! 🙂
Wygląda naprawdę idealnie!
pyszny klasyczny sernik:)
bardzo lubię ten sernik, no i ta niezwykła rosa :-))
Z tą pianką wygląda tak świetnie że aż trudno się mu oprzeć 🙂
Łał….ale wyrośnięty, cudny przepiękny 🙂
Piękna bursztynowa rosa;)
Jeśli do białek dostanie się trochę żółtka, należy dodać do nich soku z cytryny, u mnie to działa – piana ubija się bez problemu
Nie wiedziałam, dzięki za podpowiedz na pewno się przyda 🙂
zapiszę sobie ten przepis – ta “rosa” nigdy nie wychodziła mi taka idealna jak Tobie…
Ach bardzo lubię złotą rosę, sama piekłam niedawno 🙂 nie zawsze tylko chcą mi się zrobić kropelki
Cudowny jest ten sernik, beza doskonała i te kropelki rosy… Bajka 🙂
piękny serniczek :3
Pysznie wygląda. Takie piankowe ciasta lubię najbardziej 🙂
Obłędny sernik, przepyszny z rosą 🙂
Wygląda niesamowicie! Jakież to wspaniałe ze tylu mastechefów jest w sieci i jaka szkoda, ze tak mało ich zna…
Sernik wygląda nieziemsko!
Wygląda obłędnie!!!
wygląda obłędnie :):)