Czy wiecie, że pierniki należą do najstarszych ciast i były wypiekane już w XIII wieku ? Polska nazwa “piernik” pochodzi od staropolskiego słowa “pierny”, czyli pieprzny ( w tamtych czasach słowo “pieprz”, oznaczało tyle samo co “orientalne przyprawy”), czyli pieprzowe ciasto, to ciastko z przyprawami. W Polsce pierwsze pierniki pojawiły się w XVII wieku, były wypiekane w Krakowie i Toruniu, przez wiele lat były symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Pieczono je w przepięknie rzeźbionych, drewnianych formach, w kształcie tarczy herbowych, postaci królów, pięknych kobiet i motywów religijnych. Piernikowe ciastka sprzedawano w przyklasztornych aptekach, targowiskach i piekarniach. W średniowieczu bardzo popularne było powiedzenie…Kto nie pija gorzałki i od niej umyka, ten nie godzien słodkiego próbować piernika… 😉
Myślę, że na popularność pierników miały wpływ również ich właściwości zdrowotne. Do mojego piernikowego ciasta, użyłam ciemnego cukru nierafinowanego muscovado, który ma korzenny posmak i świetnie się sprawdza w tego rodzaju wypiekach. Mąkę pszenną, częściowo zastąpiłam mąką z pełnego przemiału. Pierniczki po upieczeniu są miękkie, po przestudzeniu twardnieją, na następny dzień ponownie miękną. Pierniki można przechowywać do kilku miesięcy, bez obaw, że się popsują. Pieczenie i zdobienie ciastek piernikowych, to prawdziwa frajda dla rodziców i dzieci 🙂
Więcej o historii pierników przeczytacie tutaj klik
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 400 g mąki pełnoziarnistej z pełnego przemiału
- 0,5 szklanki prawdziwego miodu
- 0,5 szklanki cukru ciemnego nierafinowanego muscovado
- 0,5 szklanki kwaśniej śmietany
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka ) + żółtko
- karmel ( 2 łyżki wody + 2 łyżki cukru ciemnego nierafinowanego )
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki mieszanki przypraw do piernika ( cynamon, kardamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kolendra, anyż, kmin )
36 komentarzy
Już nie mogę się doczekać robienia pierniczków! 🙂
A ja dzisiaj pierwszy raz w życiu piekłam pierniczki na mące żytniej. Na pierwszy rzut oka niczym sie nie różnią, jutro jak popróbuję to napiszę jak wyszły w smaku.
Czekam na info, mogą być nieco twardsze, ale z czsem zmiękną i będą zdrowe i pyszne 🙂
Mam w planach również pierniczki 🙂 Twoje są idealne 🙂 mamy grudzień magiczny miesiąc. Wiesz cieszę się, coraz bliżej święta. A pierniczkiem się częstuje 🙂
Mam w planach również pierniczki 🙂 Twoje są idealne 🙂 mamy grudzień magiczny miesiąc. Wiesz cieszę się, coraz bliżej święta. A pierniczkiem się częstuje 🙂 wyglądają pysznie 🙂
Ja również cieszę się na Święta, już mi się udziela świąteczna atmosfera 🙂
nie ma Świąt bez pierniczków 🙂 pięknie je ozdobiłaś!
Pyszotki 😀
Bardzo lubię.
Świątecznie już 🙂 Na Święta nie może zabraknąć piernika lub pierniczków 🙂 A dla dzieci to prawdziwa frajda z ich zdobieniem 🙂
Wyglądaja pysznie! Ja tez dzisiaj nastawiłam ciasto na pierniczki, jutro będę piekła
Bardzo ładnie udekorowane, ślicznie wyglądają 🙂
Piękne zrobiłaś te pierniczki 🙂 Poproszę kilka 🙂
Ja też już lada dzień zabieram się za pieczenie pierniczków 🙂
Jakie śliczne 🙂
Prześliczne! Takie słodkie
Pierniczki miękkie od razu, smakują jak wielozbożowe ciasteczka 🙂 a że nie miałam ciemnego kakao są zupełnie do pierników nie podobne 🙂 ale widzę że z puszeczki znikają, pewnie do świat trzeba będzie nowe poczynić 🙂
Poproszę o przepis na maila, ale nie musisz się spieszyć, bo nie wiem kiedy upiekę. Będę wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Wspaniałe na Swięta, przepiękne !
podoba mi się ta delikatna czekoladowa dekoracja, zamiast ciężkie lukrowej i posypkowej 🙂
Smak pierników dobrze się uzupełnia z odrobiną czekolady 🙂
Odrobina czekolady bardzo ożywia smak piernika 🙂
Bardzo apetycznie wyglądają te pierniczki. Tematycznie związane z najpiękniejszymi świętami:) A ja nie lubię pierników! Od dziecka:)
Piekę kruche ciasteczka i też je przyozdabiam.
Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo lubię pierniczki. Nie ważne czy są miękkie, czy kruche. Ważne, żeby pachniały przyprawą, która przypomina nam o światach. Chętnie schrupałabym Twoje pierniczki . Są tak delikatnie ozdobione:)
Cudne pierniczki, idealne na święta 🙂
Super! W tym roku zrobilam niemalze identyczne, tylko bez masla, a wiecej smietany 😉 lezakuja sobie teraz… 😉
Ja też już popełniłam jeden pierniczkowy wypiek. Wszystko zjedzone…
uwielbiam pierniczki 🙂
Ja uwielbiam pierniki w czekoladzie 😀
Fajna, nieprzesadzona dekoracja 😀
Pierniczki cudne! Fajnie, że przybliżyłaś etymologię słowa piernik, od razu dowiedziałem się czegoś nowego 😀
Cudnie wyglądają i na stówę tak smakują 🙂
Piękne 🙂 Ja w tym tygodniu nie mam czasu na pierniczki, ale od przyszłego tygodnia nie będę się oszczędzać 😀
Pyszne, słodkie i zdrowsze niż z mąki pszennej 🙂
No to pieczemy! 🙂
http://www.sagneska.pl
Choć pochodzenie nazwy znałam, to powiedzienia o gorzałce już nie. Może to i dobrze bo zajadam się nimi bez tego trunku :d
Ja również bez procentów :))