Płatki jaglane to idealny pomysł na zdrowe śniadanko. Pozyskuje się je z obłuskanego ziarna, dzięki temu nie tracą swoich właściwości odżywczych i zachowują cenne składniki. Po trzech minutach gotowania otrzymamy gotową jaglaną papkę, ja dodałam owoce kiwi, orzechy pistacjowe i zarodki pszenne….pyszne śniadanko. Ale UWAGA owoce kiwi zawierają enzym, który rozkłada białko. Jeżeli deser lub koktajl z kiwi i mlekiem, nie zostanie podany natychmiast po przygotowaniu, będzie miał gorzki smak. Przekonałam się o tym parę lat temu, kiedy zrobiłam super-deser, na super-imprezie, dla super-gości. Deser miał w swoim składzie owoce kiwi, bitą śmietanę i 10 minut czekał, na swoją wielką chwilę w lodówce. Do dzisiaj nie wiem co było bardziej gorzkie… deser, czy wyraz twarzy moich gości . Z powodu enzymów nie tężeje galaretka, którą zalano owoce kiwi ( żelatyna ma w swoim składzie białko )
Niech to nikogo nie zniechęca do owoców, kiwi to prawdziwa bomba witaminowa, wystarczy dodać, że jeden owoc pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na wit. C. Kiwi pomaga w trawieniu i chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami 🙂
Składniki na 2 porcje
- 450 mi mleka lub wody
- 60 g błyskawicznych płatków jaglanych
- 3 owoce kiwi obrane i pokrojone na kawałki
- garść posiekanych orzechów pistacjowych
- 2 łyżki zarodków pszennych
- pestki granatu do dekoracji
- łyżka miodu
- sól
Płatki gotuję w posolonej wodzie lub mleku ok.3 min, dodaję miód, całość mieszam. Kleik jaglany nakładam do pucharków, przekładam owocami kiwi. Deser dekoruję zarodkami pszennymi, pestkami granatu, orzechami. Natychmiast podaję. Smacznego 🙂
Płatki
22 komentarze
Pyszne i zdrowe 🙂 Szczególnie jagły są dobre na zbliżający się okres zimowo-jesienny.
Wygląda to absolutnie przepysznie 🙂
Ale dziś kolorowo u Ciebie 🙂 piękne połączenie !
W sam raz na deser dla chłopaków, uwielbiają kiwi 🙂
Wspaniale wygląda 🙂
Deser ,który cieszy oko .Mogę zapytać o te zarodki pszenne ? ,co to takiego ?
Laura, u nas można kupić paczkowane zarodki pszenne w postaci żółtego proszku. To najcenniejsza część ziarna pszenicy, bardzo bogata w związki odżywcze ( podobnie jak kiełki ). Ma lekko słodko-orzechowy smak z nutką goryczki 🙂
Lubię kiwi i to bardzo, mam rozumieć…druga porcja dla mnie? :))
Mogę Cię pochwalić za śliczne zdjęcia, za płatki jaglane, które lubię, ale kiwi nie jem, bo mam uczulenie. Nawet kropla jest dla mnie niebezpieczna (a kiedyś jadłam). Czasami boleję nad tym, bo kiwi pięknie komponuje się w różnych deserach 🙂
Pyszna szklaneczka, takie śniadanie to ja rozumiem 🙂
Wygląda pięknie i smacznie 🙂 Przydatne informacje na temat kiwi, nie wiedziałam tego 😉
Ale pyszności 🙂 lubię kiwi i jemy go często 🙂 zapisuje sobie przepis i z chęcią zrobię takie smakołyki 🙂
Wygląda fantastycznie. Dodałam do listy zakupów te płatki. Na kiwi mam niestety uczulenie, ale zastąpię je innym owocem.
pyszne i do tego jakie zdrowe. mniam!
Oj, ja też miałam przygodę z kiwi 😀 Zalałam je galaretką ;P Na szczęście nie spodziewałam się gości 🙂
łał, brzmi mega ciekawie i mniemam, że smakuje jeszcze lepiej ^^
wygląda bardzo apetycznie:) nie odmówiłabym takiego śniadania:)
gdyby tak zrobiono mi takie śniadanie na jutro rano to bym nie pogardziła 🙂
Fantastyczny deser i znakomicie się prezentuje!
Ale przygoda! Tak samo zachowuje się ananas, dlatego masy do ciast ananasowych robię z tym z puszki. Kiwi u mnie znika na surowo, ale chętnie je widzę w takim śniadanku 🙂
Przepyszne na sniadanie, choć ja wolę na deser 🙂
jednak je się oczami! kolory powalają!!!