Kto nie próbował tej potrawy koniecznie musi to nadrobić. Leczo można podawać jako samodzielne danie, lub z mięsem czy ziemniakami. Jeżeli dodamy cukinię lub bakłażan potrawa zyska cechy ratatouille, jeżeli natomiast dodamy ostrej papryki w proszku zjemy węgierskie leczo. Cokolwiek dodamy będzie pysznie.Polecam !!!
Porcja dla 4 osób
Składniki
- jedna średnia cukinia pokrojona w kostkę
- jedna papryka czerwona pokrojona w kostkę
- jedna papryka żółta pokrojona w kostkę
- jedna cebula pokrojona w piórka
- 3 ząbki zmiażdżonego czosnku
- szklanka przecieru pomidorowego lub 6 przesmażonych pomidorów bez skórki
- 1 mała ostra papryczka
- 5 dkg. boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 10 dkg. dobrej kiełbasy pokrojonej w kostkę
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz
- rozmaryn, oregano po jednej łyżeczce.
Sposób wykonania
- Na oliwie smażę cebulkę i czosnek, dodaję boczek i kiełbasę. Całość smażę ok.3 min.
- Dodaję paprykę i duszę ok.5 min. Dodaję cukinię, przecier pomidorowy i przyprawy. Całość duszę ok. 5 min.
- Leczo doprawiam solą i pieprzem. Smacznego!!!