Wczoraj w kawiarni zamówiłam do kawy czekoladową babeczkę, niestety była twarda, przez ciasto przebijał jedynie smak sody. Dzisiaj na poprawę nastroju postanowiłam zrobić sama czekoladowe muffinki. Wyszły lekkie, delikatne i w smaku prawdziwie czekoladowe. Przepis pochodzi z blogu” Anka w kuchni”. Polecam!!!
Składniki
- 140g. masła
- 60g. czekolady gorzkiej
- 1/2 szklanki kakao
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka w temp.pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Sposób wykonania
Masło rozpuszczam, dodaję połamaną czekoladę, na koniec kakao, wszystko dokładnie mieszam i odstawiam. Jajka ubijam z cukrem, dodaję przestudzoną masę czekoladową i połowę mąki, następnie śmietanę i resztę mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko krótko mieszam tylko do połączenia składników. Ciasto wlewam do formy na muffinki, daję do nagrzanego piekarnika i piekę w temp.170 stopni ok.23 mi. Wyciągam zaraz po upieczeniu i studzę . Smacznego!!!