W ogrodzie za sprawą magicznej mocy ciepła i słońca dojrzewają pomidory i cukinia, a na moim piecyku specjalność kuchni staropolskiej. Mąż żartuje, że ze wszystkich owoców morza najbardziej lubi schabowego i kurczaka, więc dzisiaj kurczak z ziemniakami, cukinia tymczasem poczeka:)
Składniki
- 3 udka z kurczaka
- 12 średnich ziemniaków
- tymianek, koperek
- ulubione zioła suszone
- sól, pieprz, papryka słodka w proszku
- 1/2 szklanki oleju
- 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania
- Ziemniaki czyszczę pod bieżącą, nacinam co kilka milimetrów uważając by nie przeciąć ziemniaka, posypuję ziołami suszonymi, cienkim strumieniem oleju polewam dokładnie każdego ziemniaka.
- Kurczaka myję, nacieram czosnkiem i suszonymi ziołami. Doprawiam solą i pieprzem, delikatnie posypuję papryką. skrapiam olejem.
- Kurczaka z ziemniakami kładę na blaszce, lub w naczyniu do zapiekania. Piekę w piekarniku około godziny, pierwsze pól godziny w 200 stopniach, następne pół w 180 stopniach. Smacznego!!!
2 komentarze
Zachwyciłam się tymi zdjęciami, dzisiaj u mnie ziemniaczki właśnie w takiej postaci!
Dziękuję za inspiracje:)
Witam na blogu. Dziękuję i życzę smacznego 🙂