Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Kurczak zapiekany z ziemniakami

Kurczak zapiekany z ziemniakami

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email
Like this at Facebook!
W ogrodzie za sprawą magicznej mocy ciepła i słońca dojrzewają pomidory i cukinia, a na moim piecyku specjalność kuchni staropolskiej. Mąż żartuje, że ze wszystkich owoców morza najbardziej lubi schabowego i kurczaka, więc dzisiaj kurczak z ziemniakami,  cukinia tymczasem poczeka:)

IMG_2626

Składniki

  • 3 udka z kurczaka
  • 12 średnich ziemniaków
  • tymianek, koperek
  • ulubione zioła suszone
  • sól, pieprz, papryka słodka w proszku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania

  1. Ziemniaki czyszczę pod bieżącą, nacinam co kilka milimetrów uważając by nie przeciąć ziemniaka, posypuję ziołami suszonymi, cienkim strumieniem  oleju polewam dokładnie każdego ziemniaka.
  2. Kurczaka myję, nacieram czosnkiem i suszonymi ziołami. Doprawiam solą i pieprzem, delikatnie posypuję papryką. skrapiam olejem.
  3. Kurczaka z ziemniakami kładę na blaszce, lub w naczyniu do zapiekania. Piekę w piekarniku około godziny, pierwsze pól godziny w 200 stopniach, następne pół w 180 stopniach. Smacznego!!!

IMG_2615

Powiązane posty

2 komentarze

Ania 4 listopada 2014 - 13:36

Zachwyciłam się tymi zdjęciami, dzisiaj u mnie ziemniaczki właśnie w takiej postaci!
Dziękuję za inspiracje:)

Odpowiedź
napiecyku 4 listopada 2014 - 13:49

Witam na blogu. Dziękuję i życzę smacznego 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz