Home Dania i dodatkiObiady Szybkie klopsiki z sosem pomidorowym

Szybkie klopsiki z sosem pomidorowym

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email

Tego typu klopsiki robię dosyć często, do tej pory jednak nie dodawałam do nich parmezanu czy innego sera. Przepis, nieco przeze mnie zmodyfikowany znalazłam na blogu Mojamałakuchnia i już wczoraj łopatkę, którą miałam przeznaczoną na gulasz zamieniłam na szybkie klopsiki. Wybór bardziej ekonomiczny, smaczny i bardzo trafiony. Klopsiki smakują z sosem pomidorowym, słodko-kwaśnym czy koperkowym, podane do ryżu lub makaronu. Polecam:)

IMG_9048

Składniki

  • 1/2 kg mielonej łopatki
  • 3 łyżki startego parmezanu lub innego sera żółtego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 mniejsza cebulka drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego
  • mały kubek śmietanki 30% (niekoniecznie)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Do miseczki daję mielone, ser, bułkę tartą, jajko, cebulkę, czosnek, przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam. Mokrymi dłońmi formuję klopsiki nieco większe od orzecha włoskiego. Pulpety daję na rozgrzany olej i smażę z każdej strony na złoty kolor.

Sos pomidorowy podgrzewam, dodaję śmietankę i domową przyprawę do zup i sosów. Do sosu daję pulpety, całość gotuję na bardzo małym ogniu ok. 8 min. Smacznego!!!

IMG_9039

IMG_9068

Powiązane posty

14 komentarzy

Kulinarne Inspiracje 9 grudnia 2013 - 17:35

pycha 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 9 grudnia 2013 - 18:35

cieszę się, że przepis zamieszczony na moim blogu był inspiracją. zrobione przez Ciebie klopsiki także prezentują się bardzo smakowicie. pozdrawiam ciepło!: )

Odpowiedź
Alina w. 9 grudnia 2013 - 21:01

sos ma piękny kolor, klopsiki tez apetyczne

Odpowiedź
EcoVitalRewolucjeNaTalerzu 10 grudnia 2013 - 12:13

Pierwsze, co się rzuca w oczy, to właśnie ten sos :). I wszystko pięknie podane 🙂

Odpowiedź
galantyna.pl 10 grudnia 2013 - 16:14

Pyszny obiadek.

Odpowiedź
domowacukierniaewy 10 grudnia 2013 - 16:46

Ale pyszności 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy 10 grudnia 2013 - 16:46

Ale pyszności 🙂

Odpowiedź
ladylaurabloq 10 grudnia 2013 - 16:59

Ależ pysznie!.

Odpowiedź
Salvador Dali 10 grudnia 2013 - 17:07

ja nadziewam środek kulki kawałkiem sera, też doobre 🙂
Podoba mi się dod tego sosu, muszę spróbować tak podać 🙂

Odpowiedź
Jolanta Starys 10 grudnia 2013 - 18:57

Niezwykle apetycznie wyglądają i pięknie podane 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 10 grudnia 2013 - 19:14

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
napiecyku 10 grudnia 2013 - 19:15

Muszę spróbować Twojego sposobu. Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Shiral 10 grudnia 2013 - 21:32

Mmmm jak smakowicie wyglądają!

Odpowiedź

Zostaw komentarz