Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Rogaliki z serem – trzyskładnikowe

Rogaliki z serem – trzyskładnikowe

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Znalazłam ostatni słoiczek kremu śliwkowo – czekoladowego, wieczorem szybko przygotowałam ciasto na trzysładnikowe rogaliki serowe. A rankiem upiekłam pełną blaszkę kruchych rogalików, pachnących serem i czekoladą 🙂

Polecam podzielić ciasto na kilka mniejszych części, na małych kawałkach, łatwiej się pracuje. Rogaliki finalnie są małe, delikatne, chrupiące, trochę przypominają w smaku ciasto francuskie. Polecam spróbować 🙂

Składniki na rogaliki serowe

  • 150 g. miękkiego masła
  • 200 g. twarogu półtłustego
  • 200 g. mąki pszennej

Nadzienie

  • marmolada owocowa, u mnie krem śliwkowo – czekoladowy –> sprawdź przepis

Twaróg daj do miseczki, dokładnie rozgnieć widelcem, dodaj mąkę i miękkie masło pokrojone na małe kawałki.

Wszystko zagnieć w dłoniach, na zwartą i elastyczną masę. Jeżeli masa będzie się kleić, dodaj jeszcze odrobinę mąki.

Masę odłóż do lodówki na godzinę. Można odłożyć na dłużej, nawet na całą noc.

Na posypanym mąką blacie, ukształtuj masę na grubszy walec i podziel na pięć równych części. Każdą część, kolejno rozwałkuj na koło wielości małego talerzyka, koło podziel na osiem części. Po nałożeniu porcji nadzienia, zwijaj ciasto na kształt rogalików.

Rogaliki układaj na większej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki serowe piekłam na górnej półce, około 20 minut w temperaturze 180 stopni, do mocnego zrumienienia. Gotowe rogaliki zostaw do przestudzenia, przed podaniem, można posypać cukrem pudrem 🙂

Smacznego 🙂

Rogaliki serowe - trzyskładnikowe

 

Powiązane posty

Zostaw komentarz