Home Na słodkoCiasta z serem i serniki Sernik rosa z tortownicy

Sernik rosa z tortownicy

autor admin
Sernik rosa z tortownicy
Print Friendly, PDF & Email

Znany i lubiany sernik rosa, pieczony w tortownicy. Jest bardzo lekki i delikatny, to przez dodatek sporej ilości mleka. Sernik jest na kruchym spodzie z piankową “czapeczką”, na której po schłodzeniu pojawiają się duże kropelki słodkiej rosy. Znakomity, rozpływający się w ustach sernik, na każdą okazję  🙂

Sernik rosa z tortownicy

Składniki na sernik rosa z tortownicy – śr. 23 /24 cm

Składniki na kruchy spód
  • 120 g. mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g. posiekanego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 żółtka ( białka odłożyć na bezę )

Do miski daj mąkę z proszkiem do pieczenia i z cukrem, dodaj posiekane masło. Połącz składniki na kruszonkę, dodaj żółtka ( białka odłóż na bezę ) i zacznij wyrabiać ciasto.  W razie potrzeby, można dodać odrobinę zimnej wody. Z ciasta uformuj dużą kulę.

Na spodzie tortownicy rozłóż papier do pieczenia, ciasto pokrój na plasterki i rozłóż na spodzie blaszki. Palcami wyrównaj powierzchnię. Ponakłuwaj ciasto widelcem i zapiekaj ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na sernik
  • 700 g. zmielonego sera
  • 1 jajko
  • 2 żółtka ( białka odłożyć na bezę )
  • 1/2 szklanki cukru ( dodałam trochę mniej )
  • 1 budyń śmietankowy + łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 opakowanie cukru z wanilią

1 jajko i dwa żółtka ( białka odłożyć na bezę ) ubij z cukrami na jasny krem, następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj ser, cały czas miksując.

W małej miseczce pomieszaj mleko z sypkim budyniem i mąką ziemniaczaną, stopniowo wlewaj do masy serowej, miksując na małych obrotach. Na koniec dodaj olej roślinny.

Masę serową, wlej na podpieczony spód i daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 45 minut do ścięcia się masy. Po upieczeniu, zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni C.

Bezowa pianka
  • 4 białka
  • 1/2 szklanka cukru
  • szczypta soli

Bezę zacznij przygotowywać na ok. 10 minut, przed końcem pieczenia sernika. Białka ubijaj z solą i cukrem na sztywną i puszystą pianę przez ok. 8-10 minut.

Pianę wyłóż na gorący sernik, możesz zrobić rowki za pomocą odpowiedniej szpatułki. Możesz też łyżką zrobić fantazyjne zagłębienia.

Całość piecz jeszcze przez 15 minut w temperaturze 150 stopni. Od razu po upieczeniu, wyciąg sernik z piekarnika i ostudź. Po godzinie, powinny się pojawiać pierwsze kropelki rosy. Można wtedy przenieść sernik w chłodniejsze miejsce. Ja przechowuję sernik w lodówce. Smacznego 🙂

Uwagi – ten sernik razem z bezą będzie dość wysoki. Można zabezpieczyć boki foremki za pomocą dwóch pasków z papieru do pieczenia o szerokości 10 cm. Sernik na zdjęciu piekłam na tortownicy 23 cm.

Powiązane posty

2 komentarze

Iwona T. 25 listopada 2022 - 20:12

Piękny, idealny wręcz 🙂

Odpowiedź
iza 4 grudnia 2022 - 21:12

uwielbiam ten sernik

Odpowiedź

Zostaw komentarz