Bardzo dobre, uniwersalne ciasto z niewielkiej ilości maki pszennej i ziemniaczanej. Dodatkiem są owoce jagodowe tj. czerwona i czarna porzeczka, borówka. Ciasto dobrze się przechowuje, nie wysycha. Kwaskowate porzeczki, znakomicie uzupełniają się ze słodyczą ciasta.
Polecam do wypróbowania, w sezonie na letnie owoce jagodowe 🙂 Ciasto najbardziej smakuje, w towarzystwie aromatycznej kawy, podanej w filiżance ze sklepu internetowego www.homeandpassion.pl
Składniki na ciasto z owocami jagodowymi / tortownica o śr. 24 cm
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki roztopionego i ostudzonego masła ( około 170 g masła )
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1, 5 szkl. lub 2 szkl. porzeczki czarnej / czerwonej / borówek
- dodatkowo mąka lub cukier puder do obtoczenia owoców
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Owoce krótko opłukaj na sitku i odstaw do osuszenia. Mąki i proszek do pieczenia, przesiej do miseczki.
Jajka ubij z cukrem na dużych obrotach, na gęsty i puszysty krem. Zmniejsz obroty do minimum i stopniowo wąskim strumieniem, wlewaj rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszaj tylko do czasu, kiedy składniki się połączą.
Stopniowo dodawaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszaj nadal na małych obrotach, tylko do połączenia składników.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do foremki, wyrównaj powierzchnię. Na wierzch ciasta, równomiernie wysyp owoce, obtoczone w mące lub w cukrze pudrze.
Ciasto daj do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz około 40 minut, do czasu, kiedy ciasto mocniej się zarumieni, a patyczek do szaszłyków, kilkakrotnie wbity w ciasto będzie suchy.
Gotowe ciasto, odstaw do wystudzenia. Przed podaniem, można ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
1 komentarz
Takie ciasta latem bardzo lubię 😀