Dzisiaj na moim piecyku po raz pierwszy kotlety mielone, aby nie były takie zwykłe i przeciętne wzbogaciłam je o farsz z grzybów. Robiłam je już kilkakrotnie i za każdym razem z innym farszem, wg. mnie najbardziej smakują z pieczarkami. Można podać je z ryżem, lub z kaszą i sosem pieczarkowym. Gorąco polecam:)
Składniki na farsz
- 20 dkg pieczarek umytych, obranych i drobno posiekanych
- 1 cebula pokrojona w piórka
- sól i pieprz
- łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
- oliwa do smażenia
Cebulkę i pieczarki podsmażam ciągle mieszając do czasu, aż wyparuje sok. Gotowe przyprawiam ,dodaję pietruszkę lub koperek.
Składniki na kotlety mielone
- 50dkg mielonej łopatki (może być karczek)
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki mleka
- 1 cebulka
- 3 ząbki czosnku, sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania lub mąka krupczatka
- oliwa do smażenia
Bułkę tartą zalewam mlekiem, mieszam i odstawiam. Mięso przekładam do miseczki, dodaję jajko, startą na tarce cebulkę i czosnek, bułkę tartą namoczoną w mleku i przyprawy. Całość wyrabiam na jednolitą masę.
Masę dzielę na sześć równych części i rozkładam na desce posypanej mąką. Na każdą porcję daję farsz i zasklepiam (przy tej czynności warto dłonie spryskać oliwą, ponieważ mięso klei się do rąk). Kotlety obtaczam w bułce tartej lub w mące kukurydzianej i wstawiam do lodówki na 30-40 min. Smażę na małym ogniu do zrumienienia z obu stron. Smacznego!!!
Przepis na potrawę znalazłam w książce ” Kuchnia Polska” Ewy Aszkiewicz
2 komentarze
Wstyd się przyznać, ale u mnie jak mielone to albo w tradycyjnej wersji, albo w formie pulpetów… nie robiłam nigdy z farszem i to mój bład. W najbliższym czasie chciałabym wypróbowac z pieczarkami… Dziękuje za inspiracje 🙂
Pozdrawiam:)