Przepis na struclę z makiem znajduje się na samym początku mojego zeszytu z przepisami. Dawno nie pieczona nagle ożyła, zapachniało w kuchni miodem, makiem i bakaliami. W kuchni staropolskiej ciasto bardzo cenione, pieczono je obowiązkowo na Wigilię, wesela i chrzciny. Z czasem czerwone płatki kwiatów maku zniknęły z krajobrazu polskiej wsi, a ciasta makowe wyparły inne prostsze w wykonaniu wypieki. Zachęcam jednak do pieczenia tych oryginalnych w smaku strucli, rolad i wieńców makowych:)
Podobny przepis znajdziesz tutaj
Składniki na masę makową
- 200g maku
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 5 pełnych łyżek miodu
- 3 łyżki cukru
- 70g masła
- filiżanka ulubionych bakalii (orzechy i migdały powinny być pocięte na mniejsze kawałki)
- 2 małe jajka
Przepis na masę makową
- Mak gotuję na mleku ok.30 min, odcedzam i dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę do mięsa.
- Masło, miód i bakalie podgrzewam na małym ogniu ciągle mieszając ok. 5min
- Żółtka ucieram z łyżką cukru na puszysty krem
- Białka ubijam z resztą cukru na sztywną pianę
- Do maku dodaję miód z bakaliami i żółtka. Na koniec dodaję pianę i delikatnie mieszam do połączenia.
Składniki na ciasto
- 500g mąki pszennej
- 1 szkl letniego mleka
- 5 dkg drożdży
- 1/3 szkl oleju w temp. pokojowej
- 1 jajko, 1 żółtko w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy
Przepis na ciasto drożdżowe
- Drożdże rozcieram z łyżką cukru i szklanką letniego mleka. Odstawiam w ciepłe miejsce na 7 minut
- Kiedy zaczyn zacznie pracować dodaję cukier waniliowy, jajko, żółtko i niepełną szklankę mąki. Całość mieszam i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu na 5min.
- Do gotowego zaczynu dodaję resztę mąki, olej i kiedy składniki się połączą zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiam ok.10min, do czasu kiedy stanie się elastyczne i gładkie.
- Przekładam ciasto do natłuszczonej miseczki, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.50min. Ciasto powinno podwoić objętość.
- Gotowe ciasto dzielę na dwie równe części, każdą rozwałkowuję na prostokąt o grubości 0,5cm. Na każdy prostokąt wykładam farsz, a ciasto zwijam w roladę. ( ja rolady rozcięłam wzdłuż i zaplotłam w warkocz, ale nie namawiam do tej metody, ponieważ dużo masy wydostaje się na zewnątrz ciasta podczas pieczenia) W moim piekarniku ciasto piekłam ok.35min w temp.190 stopni. Smacznego:)
8 komentarzy
Pyszna strucla,makowe wypieki to jest to!.
Pozdrawiam:)
U mnie obowiązkowo na Święta, w wykonaniu Babci 🙂 Ja się lękam 😉
Twoja wygląda wspaniale 🙂
Pozdrawiam:)
Kurcze prezentuje się idealnie. Myślę, że w tym roku wykorzystam, pewnie bliżej okresu świątecznego…
Pozdrawiam:)
Ale pyszna 🙂
Pozdrawiam:)