W miesiącach jesienno – zimowych, jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje, sprzyjają temu różnice temperatur, gwałtowne warunki pogodowe. W czasie przeziębienia, temperatura ciała nie przekracza 38 stopni, utrzymuje się kaszel lub katar, ogólne rozbicie. W takim okresie warto sięgać, po naturalne środki zaradcze.
Natura sama stworzyła produkty, które stoją na straży naszej odporności, samopoczucia i zdrowia. Stosowane profilaktycznie, stymulują i wzmacniają układ odpornościowy. Stosowane w początkowej fazie infekcji, zmniejszają przekrwienie, rozgrzewają, ułatwiają wydzielanie śluzu lub działają przeciwzapalnie, przez to łagodzą objawy. Przy tym są naturalne, nie szkodzą, nie niszczą naturalnej flory bakteryjnej.
Przygotowałam zestaw produktów, które staram się mieć pod ręką, przynajmniej w okresie jesienno – zimowym. Moc owoców, warzyw i ziół, jest w Twoich rękach. Jeżeli nie spróbujesz, na pewno nie zadziałają 🙂
Czosnek i cebula zwyczajna
Czosnek był nazywany “antybiotykiem starożytności”. Dzięki związkom siarkowym, zawartym w olejku lotnym, czosnek wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Podnosi naturalną odporność organizmu, pobudza produkcję przeciwciał, co jest wykorzystywane w zwalczaniu wirusowych infekcji dróg oddechowych. Zawiera witaminy A,B,C, PP oraz makro i mikroelementy, przez co ma właściwości odżywcze i wzmacniające
Cebula podobnie jak czosnek, posiada związki siarki, witaminy i sole mineralne ( potas, wapń, fosfor, żelazo, jod i selen ). Składniki te pobudzają komórki obronne organizmu, wzmacniają naczynia krwionośne. Wyciąg z cebuli jest składnikiem syropów o działaniu wykrztuśnym i antyseptycznym.
Napar z kwiatów lipy i kwiatów bzu czarnego
Napar z lipy, zawiera związki śluzowe osłaniające błonę śluzową górnych dróg oddechowych, ma działanie napotne i przeciwzapalne. Napary z lipy są zalecane w łagodnych nieżytach dróg oddechowych z kaszlem, a także są pomocne w początkowej fazie przeziębienia.
Kwiaty czarnego bzu, mają działanie napotne, przeciwzapalne, delikatnie moczopędne, ułatwiają odkrztuszanie. W leczeniu przeziębienia oprócz kwiatów, pomocne są syropy z owoców czarnego bzu.
Owoce dzikiej róży
Napary z owoców dzikiej róży od stuleci, stosowane są jako środek witaminizujący i wzmacniający nasz organizm. Owoce są bogate w witaminę C, która odgrywa ważną rolę, w początkowej fazie przeziębienia, uszczelnia ściany naczyń włosowatych i wzmacnia odporność organizmu.
Imbir lekarski
Imbir zawiera wiele składników, o działaniu antywirusowym, przeciwzapalnym i odkażającym. Stosowany profilaktycznie, podnosi odporność. Jest stosowany, jako jedna z domowych metod leczenia przeziębień, sezonowych infekcji, a także wspomagająco przy schorzeniach stawów i problemów trawiennych. Mój niezawodny sposób na ból gardła – ssać i powoli rozgryzać 1 cm. kawałek imbiru. Zawsze działa 😀
Miód Manuka
Oryginalny miód Manuka, jest pozyskiwany z nektaru krzewu manuka, który rośnie na dziewiczych terenach Nowej Zelandii. Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych, charakteryzuje rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii, będących ostoją unikatowych krzewów z rodziny mirtowatych. Pszczoły zbierając nektar z dzikich krzewów Manuka, tworzą niepowtarzalny miód, odróżniający się od innych miodów wysoką zawartością naturalnie występującego związku o nazwie methyloglyoxal ( MGO )
Jest to rzadki i wyjątkowy miód, który jest produkowany tylko przez kilka tygodni każdego roku. Gdy pszczoły wykonają swoją pracę, miód jest ostrożnie pobierany z plastra miodu w specjalistycznym zakładzie ekstrakcji Wairarapa w Nowej Zelandii. Dodatkowo pobierana jest próbka miodu, do testowana pod względem jakości.
Jest przechowywany w takiej temperaturze, jak ta panująca w ulu i filtrowany w celu zapewnienia czystości. Aby uzyskać gładką i aksamitną konsystencję, miód jest delikatnie mieszany. Po zakończeniu tego procesu miód jest pakowany do słoików i etykietowany zgodnie z zawartością MGO, przed ostatecznym testem jakości. Przechowywanie, mieszanie, pakowanie i dystrybucja, odbywa się w jednym miejscu, co oznacza bezpieczeństwo dostawy od pszczelarza, po słoiczek miodu.
Czym jest MGO ? – to naturalna substancja, uznana przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość, odróżniają się od innych miodów. Badania nad składem Manuka, prowadził prof. Thomas Henlez Politechniki Drezdeńskiej – jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie.
Tak powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka MGO. Przykładowo, symbol MG 400+ oznacza, że zawartość MGO w jednym kilogramie miodu, wynosi co najmniej 400 mg. Im większe stężenie MGO, tym silniejsze jego działanie.
Miody Manuka, są postrzegane jako produkt leczniczy, dzięki swoim antybakteryjnym i przeciwzapalnym właściwościom. Lecznicze działanie Miodu Manuka, jest ukierunkowane na schorzenia układu pokarmowego i oddechowego. Badania dowodzą, że jego suplementacja podczas antybiotykoterapii, nie tylko nie osłabia, ale wzmaga działanie antybiotyku.
Regularne spożywanie Miodu Manuka 100+ lub 250+, pomaga w budowaniu odporności, na pospolite infekcje dróg oddechowych. Doskonale sprawdza się schemat, spożywania 1 łyżeczki na czczo lub przed snem. Miód można rozpuścić w letniej wodzie, lub owocowej herbacie. Pamiętaj, każdy miód traci swoje właściwości, w temperaturze powyżej 40 stopni C.
Polecam również przepis, na miksturę prozdrowotną. W słoiku ułóż warstwami – pokrojony na plasterki imbir ( około 200g ), sok z całej cytryny i dwie łyżki Miodu Manuka. Można dołożyć 2 posiekane ząbki czosnku. Powstały syrop, dodaj do letniej wody, w ilości 2 łyżeczki na szklankę wody. Pij dwa razy dziennie.
Na zdrowie 😀
Bibliografia – Zioła z apteki natury Teresa Wielgosz
Wpis sponsorowany